Cum te omoară, de fapt, aragazul. Rezultatele unui studiu recent arată că 40.000 de europeni își pierd viața din cauza acestui electrocasnic.
Fără doar și poate, aragazul este nelipsit din orice locuință. Este un electrocasnic folosit aproape zilnic, însă pe cât de util este, pe atât de nociv este pentru sănătate.
Din păcate, puține persoane conștientizează pericolul real al folosirii aragazului. Aragazul produce gaze nocive care sunt asociate cu bolile pulmonare, dar și cu bolile cardiace.
Potrivit unui studiu realizat în Uniunea Europeană și în Marea Britanie, în fiecare an, aragazul ucide aproape 40.000 de persoane. Și mai trist este faptul că aceste cifre sunt de două ori mai mari decât numărul victimelor provocate de accidentele rutiere.
Aragazul și gazele pe care le emite scurtează viața cu doi ani. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă evitarea sau folosirea cât mai rară a apăratelor de gătit pe bază de gaz.
”Problema este mult mai gravă decât am crezut. Cu mult timp în urmă, în 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care utilizează aragaze pe gaz decât în cazul celor electrice.”, a Juana María Delgado-Saborit, unul dintre coordonatorii studiului, potrivit digi24.ro.
La nivelul Uniunii Europene au fost înregistrate 36.031 de decese premature cauzate de aragaz. La nivelul Regatului Unit au fost înregistrate 3.928 de decese.
Realizatorii studiului susțin că cifrele sunt îngrijorătoare, chiar dacă nu transpun concret cruda realitate. Estimările efectuate au luat în calcul doar efectele dioxidului de azot asupra organismului, nu și efectele celorlalte gaze periculoase, precum benzenul sau monoxidul de carbon.
Același studiu a mai arătat că în una din trei gospodării din UE se folosește aparatul de gătit cu gaz. În țări precum Italia, Țările de Jos, România și Ungaria, aragazul este folosit în 60% din gospodării.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, Fundația europeană pentru climă a măsurat calitatea aerului din locuințe. Astfel, au putut fi stabilite raporturile dintre calitatea aerului din interior și din exterior, precum și riscurile de îmbolnăvire la care se supun cei care folosesc aragazul.
Pentru a diminua efectele nocive ale aragazului, oamenii se pot proteja folosind o metodă simplă. Specialiștii susțin că deschiderea geamului în timpul gătirii sau pornirea hotei pot face diferența.