Life

Cum te păcălesc vânzătorii din piețe. Metoda prin care încearcă să te “ardă” la bani

Metoda prin care vânzătorii din piețe te pot păcăli foarte ușor. În acest fel te pot face să dai mai mulți bani pentru produsele cumpărate.
10.06.2023 | 07:00
Cum te pacalesc vanzatorii din piete Metoda prin care incearca sa te arda la bani
Cum își păcălesc clienții vânzătorii din piețe. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Există o metodă prin care vânzătorii din piețe te pot păcăli destul de ușor și îți pot lua mai mulți bani decât ar trebui. Unii cumpărători au sesizat deja această problemă.

Cum te pot păcăli vânzătorii din piețe. Metoda prin care ajungi să plătești mai mulți bani

Multe persoane aleg să cumpere fructe și legume de la piață datorită faptului că acestea sunt mai ieftine, însă unii comercianți au metode prin care îi pot păcăli pe clienți.

ADVERTISEMENT

În general, oamenii nu merg să-și verifice cumpărăturile la cântarul de control, așa că vânzătorii profită de acest lucru. De multe ori, cei care cumpără de la piață ajung acasă cu mai puțin decât au plătit.

Cu toate acestea, în cazul în care cumpărătorii verifică greutatea produselor la cântar și merg la comercianți să le ceară explicații, aceștia din urmă nu recunosc că au pus o cantitate mai mică decât cea achitată. În alte cazuri, vânzătorii încearcă să rezolve rapid situația pentru a nu ajunge la urechile altor clienți.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un cumpărător a achiziționat struguri din Piața Mare din Craiova, dar a fost păcălit la cântar. Acesta a plătit pentru 2,200 kg, dar cantitatea afișată de cântar a fost de 1,950 kg.

“Când m-am întors mi-a pus diferența în plasă, de faţă cu administratori ai pieței. I-am spus administratorului pieței: domne, luai niște struguri și plătii atât, iar pe cântar fu atât. Şi el mi-a zis: aaa, păi ce, te păcăli cu două boabe!”, a povestit acesta pentru Gazeta de Sud.

ADVERTISEMENT

Atunci când s-a dus la vânzătoare pentru a o trage la răspundere, aceasta nu a mai cântărit sacoșa din nou, ci a mai pus niște struguri în ea. Aceasta nu doar că s-a enervat, dar l-a și amenințat pe client.

Eu am pus doar patru ciorchini mari, iar dânsa a mai pus doi mici. Pe urmă i-a luat înapoi și mi-a luat bani și pe aia. Un kilogram era 15,99 lei, ea mi-a luat 34,5 lei şi mi-a dat 1,950 kg. M-a păcălit cu 2-3 lei. Și nu a fost greșeală, a fost cu intenție” , a mai spus bărbatul.

ADVERTISEMENT

Cum au mai fost înșelați clienții

Cei de la Gazeta de Sud au făcut un test pentru a vedea cum stau lucrurile în Piața Mare din Craiova. Aceștia au cumpărat un kilogram de roșii, iar atunci când le-au cântărit, cantitatea era, de fapt, de 900 de grame.

Roșiile au fost cumpărate de la aceeași vânzătoare care i-a vândut strugurii bărbatului. Aceasta le-a vândut, în final, cantitatea corectă, dar mulți clienți plătesc mai mult pentru ceea ce cumpără din piață.

La o altă tarabă, aceștia au vrut să cumpere un kilogram de fasole, acolo unde erau mai multe pungi gata pregătite. Vânzătoarea susținea că în fiecare se afla un kilogram de fasole. După ce au plătit 12 lei și au mers la cântar, au descoperit că aveau, de fapt, 900 de grame de fasole.

Vânzătoarea le-a spus reporterilor că nu ea era proprietara tarabei și că doar îi ținea locul acesteia. A cântărit fiecare pungă, fiecare având 900 de grame în loc de un kilogram. Atunci când i-au cerut explicații proprietarei, aceasta le-a oferit un răspuns neașteptat.

“Lasaţi-mă în pace cu ce e corect. Noi muncim, plătim o grămădă de bani la stat”, a spus aceasta, potrivit sursei citate. Fasolea costa 13,2 lei pe kilogram, dar la tarabă era afișat prețul de 12 lei.

Afișarea prețurilor înșelătoare este o altă metodă folosită de comercianți pentru a-și păcăli clienții. În multe cazuri, pe cartonul din dreptul produselor, apare o cifră mare, iar lângă, cu cifre foarte mici, apare și “99”. La roșii apărea suma de 7 lei pentru un kilogram, însă acestea costau, de fapt, 7,99 lei, dând impresia că prețul este unul mai mic decât cel real.

ADVERTISEMENT