Telefonul te poate urmări într-un mod foarte simplu, cu ajutorul a trei setări. Dacă vrei să-ți protejezi confidențialitatea, atunci e bine să le dezactivezi.
În ziua de astăzi, cele mai multe persoane utilizează smartphone-uri. Utilizatorii de iPhone sunt foarte mulți la număr, având cel puțin 60 de aplicații instalate pe dispozitivele lor.
Aplicațiile sunt utilizate pentru mai multe activități, cum ar fi comunicare, numărarea caloriilor sau navigarea în diverse orașe. Pentru acestea este nevoie de diverse permisiuni, dar și de instrumente de urmărire ascunse.
Setările smarphone-urilor Apple îi ajută pe dezvoltatori să aibă acces la site-urile web pe care le vizitează utilizatorii, precum și la locurile unde călătorești.
În acest fel, fiecare utilizator are un profil propriu, detaliat, ce poate să fie vândut celui mai mare ofertant. Astfel de practici sunt legale, iar utilizatorii pot alege să se înscrie sau să renunțe.
E important să găsești meniurile de confidențialitate. Dacă dezactivezi urmărirea locației, atunci aplicațiile instalate trebuie să respecte aceleași reguli. În unele cazuri, nu trebuie să modifici setările pentru fiecare aplicație în parte.
Multe smartphone-uri utilizează date despre locație pentru a trimite informații primilor care intervin în caz de urgență. Dacă modifici setările, s-ar putea să observi o opțiune ce permite serviciilor de urgență să treacă peste restricțiile impuse.
Unele aplicații ar putea să nu mai funcționeze corect atunci când dezactivezi funcțiile de urmărire, cum sunt cele care folosesc date despre locație sau activitate. Aplicațiile de transport sau cele de fitness pot să devină mai puțin precise.
Ai posibilitatea de a oferi acces la locație pentru aplicațiile în care ai încredere. Sunt trei setări pe care le poți schimba.
Dezvoltatorii știu despre acțiunile utilizatorilor în aplicații. Pentru a-i putea urmări pe diverse site-uri, dar și în timpul deplasărilor, au implementat anumite tactici. Aceștia au adunat informații astfel încât să poată crea un profil detaliat.
Acesta este un lucru ce permite publicitate direcționată, iar informațiile obținute sunt împărtășite sau vândute altor companii. Setarea poate fi modificată în funcție de aplicație.
Atunci când apar solicitările de urmărire pentru prima dată, le poți respinge. Accesează Setări > Confidențialitate și securitate > Urmărire dacă vrei să blochezi aplicațiile de a-ți solicita permisiunea de urmărire. După dezactivarea opțiunii, numărul de reclame de la retaileri va fi unul mai mic.
Telefonul tău ține cont de locurile vizitate. Potrivit Apple, acest lucru este de ajutor deoarece navigarea către locurile preferate va fi mai rapidă, iar utilizatorii pot primi recomandări de hărți inteligente, potrivit Daily Mail.
Dacă setarea este activată, poți primi diverse sugestii despre destinații în aplicația Maps, în unele momente ale zilei. Dacă vrei să dezactivezi setarea, atunci accesează Setări > Confidențialitate și securitate > Servicii de localizare > Servicii de sistem > Locații semnificative. Recomandările vor fi, însă, mai puțin specifice după ce schimbi setarea.
Setările pentru urmărirea locației sunt necesare, iar cel care le poate controla este utilizatorul. “Serviciile de localizare utilizează senzori de dispozitiv, inclusiv GPS și Bluetooth (acolo unde acestea sunt disponibile), împreună cu hotspot-urile Wi-Fi și locațiile turnului celular pentru a determina locația dispozitivului dumneavoastră”, transmite Apple.
Potrivit unui studiu din 2022, Apple a continuat să colecteze date despre clienți atunci când aceștia utilizau aplicațiile, chiar dacă au dezactivat partajarea analizelor.
Descoperirea a fost realizată de către doi dezvoltatori. Aceștia și-au dat seama că Apple înregistra fiecare mișcare făcută de utilizatori în aplicații preinstalate, cum ar fi App Store, Apple Music, Apple TV, Cărți și Acțiuni.
Dacă îți dorești dezactivarea setărilor de urmărire a locației, accesează Setări > Confidențialitate și securitate > Servicii de localizare.