News

Cum te poți angaja în Armata Română! Bani de trei ori mai mulți pentru rezerviștii voluntari

24.02.2021 | 18:27
Cum te poti angaja in Armata Romana Bani de trei ori mai multi pentru rezervistii voluntari
Armata Română angajează rezerviști voluntari. Sursa foto - DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum te poți angaja în Armata Română și să încasezi o mulțime de bani. Se poate întâmpla lucrul acesta fără să ai nevoie de stagiul militar satisfăcut sau să te gândești prea mult la costurile de pregătire pe care trebuie să le suporți din propriul buzunar. Parlamentarii au pe masă proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

Discutăm despre un proiect aprobat deja de Guvernul României prin care se dorește creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar. Aleșii au gândit câteva măsuri care să-i convingă pe doritori.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante țin în primul rând de bani. Astfel, parlamentarii trebuie să-și dea acum acordul pentru majorarea nivelului de remunerare de trei ori, dar și pentru eliminarea unor obligaţii sau constrângeri la care erau supuşi până în prezent militarii din această categorie.

Cum poți să te angajezi în Armata Română!

Vă readucem aminte că întreaga campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari a început în urmă cu mai mulți ani. Concret, MApN a urmărit să ocupe în acest mod locurile vacante.

ADVERTISEMENT

De remarcat că rezerviştii voluntari sunt încadraţi, din timp de pace, în funcţii prevăzute în statele de organizare ale comandamentelor, marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, denumite în continuare structuri militare, pe bază de contract individual pe durată determinată.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Doar că socoteala din birouri nu s-a potrivit cu realitatea din unitățile militare. Oamenii nu s-au înghesuit și s-au plâns de faptul că există condiții draconice și bani prea puțini pentru o asemenea meserie.

ADVERTISEMENT

De altfel, beneficiile financiare erau unele destul de reduse, remuneraţia fiind în cuantum de numai 10% din solda de funcţie sau solda de grad a militarilor din serviciul permanent.

Cum se schimbă statutul de rezervist voluntar

Dacă parlamentarii își dau acceptul, atunci cei care vor aplica pentru un asemenea post vor avea parte de bani mult mai mulți. Vorbim despre o remunerație de trei ori mai mare, una care ar ajunge la 30% din solda unui militar aflat în serviciul permanent.

ADVERTISEMENT

La o simulare rapidă vedem că un rezervist voluntar, adică o persoană care stă acasă după ce încheie perioada de instrucție ar putea să primească undeva la 600 de lei pe lună, dacă ne raportăm la un salariu de aproximativ 1900 de lei, cât câștigă un soldat.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Un subofițer rezervist voluntar poate chiar să ajungă la 750 de lei pe lună, în timp ce un locotenent-colonel din aceeași categorie va avea un venit de aproape 1.200 de lei.

Un alt detaliu atractiv este acela că atât timp cât voluntarul se află în programul de instruire inițială sau în cel de instruire periodică, atunci acesta primește soldă întreagă.

Beneficii pentru un rezervist voluntar

De asemenea, parlamentarii își vor da acordul și pentru ca rezervişti să nu mai fie obligați să anunţe MApN-ul atunci când părăsesc localitatea de domiciliu.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Poate cel mai important aspect ține de obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie. Astfel, toți cei care dintr-un motiv sau altul renunțau la contract erau nevoiți să returneze suma cheltuită cu pregătirea lor.

Dacă trece de Parlament atunci nu va mai exista această obligație pentru cei care nu mai doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

Cum poți ajunge rezervist voluntar în Armata Română

Toți cei care vor să devină rezerviști voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani și să îndeplinească, cumulativ, condiții generale și specifice de recrutare și selecție, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte.

Acestea vor fi stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale. De asemenea, trebuie să îndeplinească, tot cumulativ, mai multe condiții.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați. Să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare.

Să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare și să cunoască limba română, scris și vorbit.

Selecția este obligatorie pentru toți cetățenii care optează să devină rezervist voluntar, indiferent dacă au satisfăcut sau nu serviciul militar.

Ce presupune programul de instruire

Programul de instruire inițială se desfășoară în cadrul structurilor specializate ale Ministerului Apărării Naționale. Pe durata programului de instruire inițială, participanții au aceleași drepturi, facilități și îndatoriri ca soldații profesioniști în activitate.

Cetățenii care au îndeplinit serviciul militar activ nu parcurg programul de instruire inițială. Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Ministerul Apărării Naționale poate încheia contracte cu rezerviștii proveniți din rândul cadrelor militare, soldaților și gradaților profesioniști, care au încetat raporturile de serviciu cu instituția. În cazul acestora, durata primului contract este de maximum 3 ani. În situația în care contractul se încheie în termen de 3 ani de la trecerea în rezervă, rezerviștii nu mai participă la instruirile anuale.

Ce îndatoriri au rezerviștii voluntari

Pe durata contractului, rezerviștii voluntari trebuie să fie devotați statului român și instituției cu care au încheiat contractul, să respecte și să apere valorile democrației constituționale și să respecte jurământul militar, prevederile regulamentelor militare și să execute întocmai și la timp ordinele comandanților și șefilor.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

De asemenea este obligatoriu să îndeplinească cu loialitate și profesionalism îndatoririle specifice funcției în care sunt încadrați, să participe necondiționat la instruire și îndeplinirea misiunilor, pe teritoriul național, și la misiuni în afara teritoriului național, potrivit obligațiilor asumate de România prin tratate internaționale, în funcție de cerințele Ministerului Apărării Naționale, conform legii.

Aceștia trebuie să își perfecționeze pregătirea și să se instruiască temeinic pentru îndeplinirea misiunilor primite, să acționeze pentru întrebuințarea regulamentară și menținerea în stare de operativitate a tehnicii și armamentului, precum și pentru folosirea și administrarea eficientă a bunurilor din dotare.

Ce drepturi au rezerviștii voluntari din Armata Română

Pentru perioadele în care participă la instruire și la îndeplinirea misiunilor în structurile în care sunt încadrați, rezerviștii voluntari beneficiază de mai multe drepturi și facilități. Pe lângă dreptul salarial vorbim și despre o primă de fidelitate, egală cu solda de funcție și de grad, prevăzute de reglementările aplicabile personalului militar în activitate, pentru gradul militar deținut și funcția încadrată la data plății, acordată la semnarea fiecărui contract cu o durată de minimum 3 ani

Rezervistul voluntar are și drepturi de echipare și de hrană, conform reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate, măsuri de protecție socială, asistență medicală și medicamente, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate

Sursa foto – hepta.ro

Are parte și de recuperare după participarea la misiuni militare, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate, pensii și despăgubiri, în caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse în timpul și din cauza activităților desfășurate în perioadele pregătirii, concentrării și mobilizării, conform prevederilor legale aplicabile personalului militar în activitate.

De asemenea există recompense prevăzute de regulamentele militare pentru personalul militar în activitate, cursuri gratuite, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate, în funcție de nevoile unităților militare;
decontarea cheltuielilor de deplasare în afara garnizoanei de reședință pe timpul chemării de către unitățile militare, în condițiile stabilite prin ordinul ministrului apărării naționale.

În această perioadă, sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remunerația lunară este venit supus impozitului pe venit și bază de calcul al contribuțiilor sociale, datorate potrivit legii.

ADVERTISEMENT