News

Cum ţine Vietnamul sub control pandemia de coronavirus cu resurse limitate! Niciun deces de COVID-19 înregistrat

05.04.2020 | 13:44
Cum tine Vietnamul sub control pandemia de coronavirus cu resurse limitate Niciun deces de COVID19 inregistrat
ADVERTISEMENT

Până acum, Vietnam nu a înregistrat niciun deces cauzat de pandemia de coronavirus. Guvernul a acţionat din timp şi a suspendat zboruri, a închis şcoli şi i-a introdus pe cei care au venit din străinătate direct în carantină.

Cum ţine Vietnamul sub control pandemia de coronavirus cu resurse limitate!

Ţara asiatică are până acum 194 de cazuri confirmate de COVID-19. Spre deosebire de alte ţări asiatice mai bogate, Vietnam nu are resursele de a conduce programe de testare în masă. Coreea de Sud a testat până acum 388.000 de oameni, iar Vietnam doar 15.637 până pe 20 martie.

ADVERTISEMENT

Dar, Vietnam a devenit un exemplu dat de comunitatea internaţională după ce s-a concentrat şi a luat măsurile pe care le-au avut la îndemână şi în control. Acţiunea rapidă a fost motivul pentru care asiaticii nu au mari dureri de cap cu pandemia.

Încă de la 1 februarie, Vietnam a lansat o serie de iniţiative pentru a combate răspândirea COVID-19. Atunci au suspendat zborurile către şi dinspre China. Două săptămâni mai târziu, carantina de 21 de zile a fost impusă în provincia Vinh Phuc, la nord de Hanoi. Această decizie a fost luată după ce s-au întors migranţii vietnamezi care munceau în provincia Wuhan, unde avea virusul originea.

ADVERTISEMENT

45 de milioane de oameni au scăpat de sărăcie în Vietnam în utimii 16 ani

Vietnam a trecut printr-o transformare economică fără precedent în ultimele două decenii. În intervalul 2002-2018, numai puţin de 45 de milioane de vietnamezi au scăpat de sărăcie. PIB-ul s-a dublat pe cap de locuitor, iar sănătatea naţiunii s-a îmbunătăţit, speranţa de viaţă ajungând de la 71 de ani în 1990 la 76 de ani în 2015.

Însă, sistemul de sănătate mai are mult până ajunge la un standard important. Sunt 8 doctori la fiecare 10.000 de oameni în Vietnam, asta în timp ce Italia şi Spania au câte 41 de doctori la fiecare 10.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Printre măsurile eficiente împotriva coronavirusului au fost carantina de 14 zile pentru cei care au venit în Vietnam şi anularea tuturor zborurilor străine. Mai mult, oamenii care au fost depistaţi pozitiv au fost imediat izolaţi. Mai mult, au fost pornite imediat anchete epidemiologice.

“Vecinii ştiu dacă ai fost într-o ţară străină. Dacă există o persoană care are simptome, va fi raportată imediat”, a spus Truong Huu Khanh, doctor la Spitalul de Boli Infecţioase Ho Chi Minh.

ADVERTISEMENT

Vietnam este un stat foarte bine organizat din punct de vedere militar şi astfel a putut să acţioneze prompt. Este o cultură puternică de supraveghere, cu oameni care mereu vor fi gata să raporteze dacă văd ceva suspect la vecini. Iar dacă există dezinformări legate de coronavirus, cei vinovaţi vor fi duşi la poliţie şi vor primi o amendă usturătoare.

 

ADVERTISEMENT
Tags: