News

Cum trăiesc românii din New York epidemia de coronavirus: Oraşul care nu doarme a devenit pustiu şi ziua

18.03.2020 | 18:07
Cum traiesc romanii din New York epidemia de coronavirus Orasul care nu doarme a devenit pustiu si ziua
ADVERTISEMENT

Pragul de 200.000 de oameni infectați cu coronavirus a fost atins la nivel mondial. În SUA, în New York, numărul pozitivilor era 812 în 17 martie. O româncă stabilită de 10 ani în Manhattan a dezvăluit pentru FANATIK cum se trăiește pandemia de la fața locului, din inima celui mai important oraș din lume.

Metroul și străzile sunt pustii

Ana Barbu a părăsit orașul Cluj-Napoca cu destinația New York în urmă cu 10 ani, fascinată de „Marele Măr” sau „Big Apple”, așa cum este alintat New York-ul. Nu s-ar fi gândit niciodată că va trăi astfel de vremuri în care oamenii se vor ascunde în casă de teama unui dușman invizibil. Vorbim despre aceeași oameni obișnuiți cu asediul, care în 11 septembrie 2001 sufereau împreună după atentatele comise de Al-Qaeda.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva luni, China era afectată de coronavirus. În Europa și SUA, reacția era distribuirea de meme în care coronavirusul era ironizat. În 18 martie 2020, COVID-19 este o realitate în viețile tuturor.

„Nu îmi amintesc să mă fi agitat prea mult când am auzit de coronavirus în China. Situația a început să fie alarmantă doar când au început să aibă probleme în Italia, după care o școală de aici, de lângă locul de muncă, s-a închis două zile pentru că părintele unui elev era suspect că ar fi infectat”, a rememorat românca, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

În prezent, oamenii nu au de ales și stau închiși în casă, majoritatea având opțiunea de a lucra de la distanță. Naveta este complicată, implică mersul cu metroul, lucru pe care nimeni nu îl dorește.

„Cei mai mulți dintre prietenii mei sunt foarte activi și, la fel ca și mine, nu lipsesc la nicio petrecere, însă începând cu weekend-ul trecut, când am văzut că funcționează carantina din China și Italia, am refuzat să mă mai întâlnesc cu ei prin baruri, restaurante. Cei mai mulți dintre oameni au luat în serios știrile, însă au fost și alții care au spus că exagerăm până când s-au închis oficial toate restaurantele și barurile. În acest moment, străzile sunt pustii, comparativ cu vremurile în care era plin de oameni peste tot”, a completat clujeanca.

ADVERTISEMENT

După cum se poate vedea în imagini, Manhattan-ul e pustiu într-o zi obișnuită de lucru. Oamenii stau în casă de teama coronavirusului și metroul, care altă dată e plin de cetățeni, este pustiu. Mai mult, rafturile în magazine sunt goale și cumpărătorii sunt anunțați că trebuie să se limiteze la un număr fix de produse atunci când vor să achiziționeze ceva.

Chiar și așa, oamenii încearcă să rămână optimiști și speră că pandemia va fi oprită în viitorul apropiat: „Dacă stăm în casă și ieșim doar pentru cumpărături, cred că va fi bine. Cazurile din China și Coreea de Sud scad, oamenii de știință lucrează la un vaccin, părerea generală aici e că ne vom reveni mai repede decât am crede”.

ADVERTISEMENT

Imaginile surprinse de Ana Barbu, cu New York în 17 martie 2020, în plină epidemie de coronavirus:

Metroul din New York e pustiu din cauza coronavirus
Metroul din New York e pustiu din cauza coronavirus
În trecut, Manhattan era plin de oameni
În trecut, Manhattan era plin de oameni
Străzile sunt pustii în inima New York-ului
Străzile sunt pustii în inima New York-ului
Restaurantele au fost închise, la fel și barurile
Restaurantele au fost închise, la fel și barurile
Rafturile în magazine sunt goale
Rafturile în magazine sunt goale
Oamenii sunt informați că există restricții
Oamenii sunt informați că există restricții
Hârtia igienică a devenit bun de lux în vremuri de criză
Hârtia igienică a devenit bun de lux în vremuri de criză

Guvernatorul cere 100.000 de paturi

Situația nu este momentan tragică în New York, statistic vorbind. Chiar și așa, americanii au învățat din experiența Wuhan și sunt conștienți că numărul celor infectați este cu mult mai mare față de cei depistați. Dacă în Wuhan, la 400 de oameni „pozitivi” la coronavirus erau deja 20.000 împrăștiați prin provincie, la New York guvernatorul Andrew Cuomo a anunțat deja că se așteaptă ca vârful epidemiei să lovească undeva peste 45 de zile, moment în care cel puțin 100.000 de paturi vor fi necesare pentru cei bolnavi.

Până atunci, la fel ca și în restul țărilor care se confruntă cu coronavirus, oamenii sunt rugați să stea în casă în timp ce școlile și restaurantele au fost închise.

  • 812 cazuri de coronavirus au fost înregistrate momentan în New York
ADVERTISEMENT
Tags: