La începutul anului 2024, americanul Nolan Arbaugh a devenit primul participant la un studiu clinic al companiei de neurotehnologie a miliardarului american Elon Musk, Neuralink, pentru a-i fi implantat un cip în creier. Un bărbat paralizat într-un accident a putut să folosească din nou gadget-uri, de data aceasta cu puterea minții. Într-un interviu acordat The Guardian, pacientul a povestit cum trăiește acum și de ce a fost de acord cu operația.
Nolan Arbaugh a fost rănit într-un accident petrecut în 2016, când avea 22 de ani. În timp ce lucra într-o tabără de copii din nordul statului New York, a mers să înoate într-un lac, acolo unde se pare că unul dintre prietenii săi l-a lovit accidental la cap. Nolan s-a trezit cu fața în apă, incapabil să se miște sau să respire, iar la scurt timp și-a dat seama că era paralizat.
Nolan a fost rănit la a patra și a cincea vertebră, astfel încât acesta își poate mișca umerii şi capul. Astfel, după cum scrie The Guardian, el își exprima adesea gândurile încuviințând din cap sau ridicând din umeri. Inițial au existat multe semne că starea lui s-ar putea îmbunătăți, dar în cele din urmă nu s-a întâmplat nimic.
Bărbatul a petrecut câțiva ani căutând modalități de a-și recâștiga măcar unele dintre funcțiile pierdute, dar opțiunea finală a fost programul Neuralink, despre care îi spusese un prieten. Pacientul a completat un chestionar online și a trecut prin mai multe interviuri, dar nu a crezut în succesul său.
“Alți paralizați ies și fac ceva cu viața lor; M-am întors acasă după accident și am locuit cu părinții mei”, a povestit Arbaugh. Cu toate acestea, după mai multe runde de interviuri și proiecții, echipa Neuralink l-a ales pe el. La începutul lunii ianuarie 2024, bărbatul a primit un apel prin care era informat că a fost ales oficial ca prima persoană care să primească un cip dezvoltat de compania lui Elon Musk.
Procesul în sine a durat mai puţin de două ore. “Mi-au îndepărtat o parte din craniu și apoi au introdus un cip în el”, spune acesta, cu simplitate. După operație, Musk însuși a venit la Nolan și a spus că totul a decurs bine. Echipa Neuralink a activat apoi implantul. Când personalul a văzut că este conectat la o tabletă și transmite informații din celulele creierului pacientului în timp real, unii au izbucnit în plâns, scrie The Guardian.
“Am încercat să-mi mișc degetul așa cum am făcut de un milion de ori și am văzut ca o explozie galbenă mare pe ecran. Toată sala a izbucnit în aplauze”, îşi aminteşte Arbaugh.
După ceva timp, întreaga lume a aflat că a învățat să controleze cursorul mouse-ului și apoi să joace șah cu un program de calculator, mișcând piesele pe tablă cu puterea minţii.
Nolan însuși numește accidentul drept o “intervenție divină”, deoarece înainte de accident el dor dormea, se droga şi se îmbăta, și în general, spune că îşi ruina singur viaţa. “Dumnezeu a fost cel care m-a adus înapoi. Chiar cred că a fost cel mai bun lucru care mi s-ar fi putut întâmpla”, spune el.
După operație, Nolan a trebuit să învețe să interacționeze cu cipul: trebuia să creeze semnale cât mai clare cu puterea minții, iar computerul trebuia să le decodeze corect. Bărbatul încă petrece patru ore pe zi făcând ceea ce el numește “sesiune de lucru la Neuralink”, efectuând diverse exerciții precum clic pe ținte de pe ecran, pentru a calibra cursorul. “Nu te gândești cum să faci asta – vrei doar ca cursorul să se miște. Când l-am mutat prima dată cu o mișcare imaginară, m-a uimit. A fost o nebunie. Atunci totul a devenit realitate pentru mine”, povesteşte pacientul.
The Guardian scrie că cNolan folosește un computer obişnuit, dar spre deosebire de restul oamenilor nu se mișcă deloc în faţa lui. “Uit cât de impresionant este pentru că este atât de natural pentru mine”, spune acesta. El îi cere mamei sale, Mia, să îi deschidă laptopul, dă comanda “Conectează implantul” și începe să joace șah, mișcând piesele pe tablă cu mișcări rapide și îndemânatice ale cursorului, în timp ce mâinile îi stau nemișcate pe cotierele scaunului său cu rotile.
În acelaşi mod tânărul folosește internetul și își verifică corespondența electronică, tastând mesaje pe care le trimite cu cursorul pe tastatura virtuală. Când a primit implantul Neuralink, tot ce a vrut să facă a fost să joace jocuri video și și-a provocat prietenii la o versiune multiplayer a Civilization VI. Deocamdată scrie 25 de cuvinte pe minut, dar sunt perspective că numărul lor va creşte
Cu toate acestea, în ciuda cipului de la Neuralink, el încă trebuie să se bazeze pe familia lui pentru tot: rudele îl ajută să facă un duș și să meargă la toaletă. “Sunt adult. „Să te bazezi pe alți oameni pentru asta chiar e nasol”, spune bărbatul. El a renunțat la fumat în urmă cu câțiva ani, deoarece nu a suportat vinovăția de a-și expune îngrijitorii la fumatul pasiv.
Nolan a fost de acord să participe la studiul principal al Neuralink timp de șase ani. Odată ce acesta se încheie, Neuralink fie îi va îndepărta implantul, fie pur și simplu îl va opri, mai scrie The Guardian. Pacientul însuși spune că este „mulțumit de soarta lui”, deși compania nu-i poate promite nimic. Dar el visează să se poată conecta la o mașină Tesla și la robotul umanoid Tesla Optimus, pentru a le putea folosi ca mijloc de transport și asistent personal.
Elon Musk a anunțat recent că, în 2025, cipul va fi implantat la alți 20-30 de pacienți, iar electrozii vor fi implantați mai adânc decât la subiecții anteriori. În zece ani, potrivit lui Musk, milioane de oameni vor avea neurocipuri.