News

Cum tratează marile companii revenirea la birou? Google și Apple au luat decizii complet diferite pentru angajați

Marile companii au politici diferite cu privire la întoarcerea la birou. Unele vor să își aducă angajații în colectiv, în vreme ce alții îi vor ține acasă și de acum încolo.
16.12.2021 | 11:39
Cum trateaza marile companii revenirea la birou Google si Apple au luat decizii complet diferite pentru angajati
ADVERTISEMENT

Debutul pandemiei, la începutul anului 2020, a trimis marea majoritate a lucrătorilor acasă. Companiile au acceptat ceea ce știau deja de mult, că mulți dintre angajații lor pot să își desfășoare activitățile și de acasă, fără să mai fie nevoie de prezență fizică la birou. Iar mulți dintre ei au făcut-o cel puțin la fel de eficient ca la birou.

Cu toate acestea, munca de acasă n-a fost niciodată gândită ca fiind o soluție permanentă de către marile și micile companii ce au recurs la asta. Sigur, există avantaje și dezavantaje atât pentru mersul la birou, cât și pentru lucrul din sufragerie sau chiar de la o cafenea. Având în vedere asta, unele companii i-au rechemat pe angajați la birouri, în vreme ce altele i-au lăsat să mai stea acasă.

ADVERTISEMENT

La aproape doi ani de la trecerea la activități desfășurate din confortul propriei case, încep să se vadă diferențele politicilor fiecărei companii. Cele mai elocvente exemple pe care le avem acum la îndemână vin din sfera tehnologică, fiind vorba despre Google și Apple, doi dintre giganții tech de pe mapamond.

Google: ”Testarea frecventă nu este o alternativă valabilă pentru vaccinare”

Google este pregătită să-i aducă pe angajați înapoi în birouri, iar pe cei din Statele Unite deja i-a informat care sunt planurile pe termen scurt și mediu. Un document intern ajuns în posesia jurnaliștilor de la cnbc.com arată că angajaților de la Google li s-a pus pe masă o situație foarte clară, pe care o pot respecta sau nu. În urma refuzului, însă, vor avea de suportat consecințe din ce în ce mai dure.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform documentului, angajații de la Google au avut timp la dispoziție până în data de 3 decembrie să transmită companiei dacă s-au vaccinat sau nu, oferind totodată dovada imunizării în cazul în care au făcut-o. În caz contrar, aveau de transmis documente care să arate că sunt exceptați pe motive medicale sau religioase.

Ulterior acestei date, angajații au început să fie contactați de către Google, în cazul în care nu erau vaccinați sau dacă nu au transmis documentele necesare.

ADVERTISEMENT

Angajații mai au timp să rezolve situația imunizării până în data de 18 ianuarie 2022, după care vor fi trimiși în concediu plătit, timp de 30 de zile. Dacă nici până atunci nu se vor vaccina, angajații vor fi trimiși acasă în concediu fără plată, timp de maximum șase luni. Dacă nici până la acest moment nu se vor vaccina, începând cu jumătatea lunii iulie, când expiră termenul maxim de concediu fără plată, angajații vor fi concediați.

Un purtător de cuvânt a declarat că ”cerințele noastre referitoare la vaccinare sunt între cele mai importante moduri prin care putem să ne ținem angajații în siguranță și serviciile funcționale”, adăugând că ”compania își menține politica de vaccinare.”

ADVERTISEMENT

Google le solicită angajaților să vină la birouri timp de trei zile pe săptămână începând cu 2022, însă data exactă nu a fost stabilită. În paralel, are din ce în ce mai puțină răbdare cu nevaccinații, și se pare că aceștia au acum și un ultimatum.

Ceea ce face compania, însă, este o consecință a deciziei administrației Biden, care a cerut tuturor companiilor cu mai mult de 100 de angajați să se asigure că aceștia sunt imunizați sau testați constant pentru Covid-19 până în data de 18 ianuarie. Un tribunal federal a amânat acest ordin în noiembrie, blocând eforturile prezidențiale, dar asta nu a împiedicat Google să ia o decizie pentru propriii angajați. Astfel, 150.000 de persoane trebuie să trimită documente către companie, chiar dacă nu vor veni la birou.

Compania a transmis în documentul intern că ”oricine intră într-o clădire Google trebuie să fie complet vaccinat” și că ”testarea frecventă nu este o alternativă valabilă pentru vaccinare.”

Apple a renunțat să își recheme angajații la birouri

În paralel, Apple, o altă mare companie din industria tehnologiei, a luat o decizie destul de diferită de Google. Aceasta și-a anunțat angajații că întoarcerea la birou a fost amânată pe termen nedeterminat. Trei magazine din SUA și din Canada chiar au fost închise, ca urmare a creșterii cazurilor de Covid-19.

Angajații Apple ar fi trebuit să se întoarcă la birouri începând cu 1 februarie 2022, însă temerile referitoare la apariția variantei Omicron au dat pest cap planurile companiei de a reveni la normal. Decizia de întoarcere la lucru în formă fizică fusese luată în urmă cu câteva săptămâni, când varianta Omicron încă nu intrase în centrul atenției.

”Amânăm debutul formatului de lucru hibrid pentru o dată pe care o vom comunica ulterior”, a transmis Tim Cook în documentul trimis angajaților. ”Birourile noastre sunt însă deschise și mulți colegi vin la birou în mod regulat.” Angajații au motive de bucurie, deoarece fiecare va primi un bonus de 1.000 de dolari, pentru a-și îmbunătăți confortul vizavi de lucrul de acasă, arată reuters.com.

Când se vor întoarce la birouri, aceștia vor merge lunea, marțea și joia. Vor fi anunțați cu cel puțin o lună înainte de a se întoarce la birou.

ADVERTISEMENT
Tags: