Ficusul este o plantă aflată în locuințele multor persoane. Pentru a te bucura de această plantă cât mai mult timp, este necesar să o îngrijești corect.
Multe persoane au un ficus în locuință, însă aceasta plantă are nevoie de o îngrijire corectă pentru a rezista cât mai mult timp. Dacă nu e ținută în mediul potrivit, frunzele pot îngălbeni sau chiar se pot usca.
În plus, dacă tulpina se apleacă, iar frunzele cad, acestea reprezintă semne că trebuie să salvezi ficusul cât mai curând posibil.
Această plantă trebuie ținută în zonele luminoase din casă. Trebuie să fie ferită, însă, de razele directe ale soarelui. Un loc aflat în semiumbră este ideal pentru ficus, în casă sau pe terasă.
Dacă apar variații mari de temperatură sau lumină, ficusul poate avea de suferit. Pentru a evita problemele, e bine să te asiguri că are parte de condiții de temperatură și umiditate constante.
Aspectul unit și interesant al ficusului este dat mai ales de frunzele plantei. Dacă acestea par să aibă probleme, trebuie să te ocupi cât mai repede posibil. Din cauza prafului, poate apărea îngălbenirea treptată a frunzelor.
În timp, frunzele se vor înnegri și se pot usca, iar planta se va degrada. Astfel, frunzele ar trebui șterse de praf cel puțin o dată pe lună, cu ajutorul unui burete sau cu o cârpă umedă.
Dacă dimensiunea îți permite acest lucru, ficusul poate fi curățat în baie, cu ajutorul dușului. Trebuie să folosești apă la temperatura camerei, fără un conținut prea mare de clor.
Un ficus nu are nevoie de foarte multă apă. Atunci când e foarte cald, e nevoie să crești frecvența de udare. În general, se poate uda o dată pe săptămână sau chiar mai rar, în funcție de umiditatea pământului, dar și de temperatura din cameră sau de pe terasa unde este ținut.
În cazul în care sesizezi probleme ale plantei, ficusul trebuie udat mai rar sau chiar să fie amplasat în alt loc. Dacă îi asiguri condiții favorabile, își va reveni curând.
Pe fundul ghiveciului, poți pune un strat de pietriș. Așa vei permite drenajul eficient al apei și nu se va acumula umezeala în exces în jurul rădăcinilor, notează realitatea.net.
Deși ficusul e rezistent la frig și căldură, nu suportă bine schimbările frecvente de temperatură. Iarna, planta poate să reziste chiar dacă sunt mai puțin de 15 °C. Vara poate rezista chiar și la temperaturi mai mari de 28 °C.
Indiferent dacă este vară sau iarnă, planta trebuie protejată de acțiunea directă a căldurii. Nu trebuie așezat lângă calorifere sau sobe, dar nici în zone însorite pentru mai mult de 2 – 3 ore zilnic.
În sezonul rece, dacă observi că frunzele se usucă, ficusul poate fi mutat într-o cameră mai luminoasă și mai călduroasă.