Fără doar și poate, cartoful este una dintre cele mai populare legume în rândul românilor. Fiind atât de versatil, nu este de mirare că poate fi integrat în fel de fel de mâncăruri. Cartofii au beneficii pentru organism, iar pentru a te bucura de ele, trebuie să ții cont și de modul în care îi depozitezi.
Cartofii nu sunt legume foarte pretențioase, însă un aspect care ține de ei are nevoie de multă atenție. Și anume, depozitarea lor. Din păcate, prea puține sunt persoanele care știu unde trebuie păstrați, de fapt, cartofii.
Dacă ai acasă o cantitate mai mare de cartofi pe care nu o consumi imediat, este esențial să știi câteva condiții legate de mediul în care îi depozitezi. În primul rând, cartofii nu trebuie păstrați într-un loc cu multă lumină.
Dacă vrei ca aceștia să reziste mult timp și să nu se altereze, încearcă să îi pui într-un loc umbros, ferit de lumina soarelui. De asemenea, ar fi ideal dacă în acel loc ar circula aerul.
Locurile în care nu există aer nu sunt deloc potrivite pentru cartofi. În astfel de spații neaerisite, umiditatea este crescută, ceea ce înseamnă că riscul ca aceștia să putrezească este unul ridicat.
În al doilea rând, este important să știi anumite reguli legate de condițiile în care se pot depozita cartofii. Nu este recomandat să îi pui lângă mere sau banane. Dacă te întrebi de ce, ei bine, aceste fructe produc etilenă, iar asta grăbește procesul de degradare al cartofilor.
De asemenea, oricât de murdari ar fi cartofii, nu trebuie să îi speli înainte de depozitare. Apa care va rămâne pe coaja lor nu va face decât să crească nivelul de umiditate și, implicit, asta va duce la putrezirea lor.
Deși pare greu de crezut, depozitarea incorectă a cartofilor poate duce la apariția unor afecțiuni. Specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă multă precauție atunci când vine vorba de păstrarea cartofilor.
În exclusivitate pentru dcmedical.ro, prof. ing. Nastasia Belc a declarat că depozitarea incorectă a cartofilor influențează apariția cancerului. Dacă sunt expuși la lumină, pe cartofi vor apărea anumite pete verzi care conțin acrilamidă. Aceasta este o substanță cu multiple efecte negative care poate duce la apariția cancerului.
”Atenție la cartofi! Nu trebuie depozitați pentru o perioadă îndelungată în frigider, sub 8 grade Celsius. Cantitatea de zahăr va crește, iar odată gătiți la cald, nivelul de acrilamidă va fi mai mare. (…) Depozitarea în condiții ferite de lumină va ajuta la evitarea formării părților verzi care conțin multă acrilamidă.”, a spus Nastasia Balc pentru sursa menționată.