Verdeața dă gust preparatelor culinare și nu lipsește de pe tarabe și din magazine. Țăranii explică cum trebuie să cultivi leușteanul în grădina proprie ca să se regenereze singur de 3-4 ori pe an. Cele mai bune trucuri sunt simple și la îndemâna tuturor gospodarilor.
Leușteanul este una dintre cele mai populare plante aromatice. Verdeața este comestibilă și folosită ca și condiment în diferite feluri de mâncare, de la supe până la tocănițe. În piață și supermarketuri are un preț foarte mic.
Cei care stau la curte trebuie să cunoască neapărat câteva sfaturi practice pentru a crește răsadul armonios. Dacă vrei să cultivi planta, astfel încât să se regenereze singură de cel puțin 3-4 ori pe an e bine să ții cont de mai multe etape.
Semănarea este unul dintre cele mai importante lucruri. Grădinarii obișnuiesc să facă o mare greșeală atunci când leușteanul începe să crească. Mai exact, ei taie din ea pentru consum, când ar trebui să o lase să se dezvolte mai mult.
Pentru a obține mai multe recolte ar fi bine ca firele să atingă lungimea de 15-20 cm. Abia la acest pas firele se pot tăia cu foarfeca horticolă, păstrând aproximativ patru centimetri de tulpină. E bine să se păstreze toate firele fragede din mijloc.
Acestea au rolul de a susține leușteanul care continuă să crească. În cazul în care se taie toate firele de sub rădăcină, cultura se va usca. După lucrările de tăiere este indicat să se ude planta și să se fertilizeze cu humat de potasiu.
În numai o săptămână gospodarii se vor putea bucura de noi fire. Așadar, pe parcursul unui singur sezon leușteanul se regenerează singur de 3-4 ori. În felul acesta poate fi cules și pus la păstrare pentru anotimpul rece.
Leușteanul este o plantă care este folosită încă din cele mai vechi timpuri în medicină. De-a lungul vremii a fost folosit ca digestiv, în calmarea durerilor abdominale, ca diuretic și ca antidispeptic (previne tulburările digestive).
Aplicațiile medicinale actuale susțin că este indicat ca diuretic și pentru reglarea ciclului menstrual. Verdeața este recunoscută drept sigură pentru consumul uman ca agent natural de condimentare și aromatizare.
Consumul de leuștean este recomandat în numeroase afecțiuni medicale. Printre acestea se numără durerile de gât, guta, infecțiile tractului urinar și sindromul colonului iritabil, scrie medlife.ro. În plus, este bun pentru amigdalită și reumatism.