Mulți aleg să cumpere mai multă carne și să o păstreze la congelator, ca să o aibă la îndemână când vor să gătească. Totuși, cât timp poate fi ținută fără să își piardă calitățile?
Dacă îți dorești să păstrezi carnea la congelator, trebuie să te asiguri că faci acest lucru în condiții optime. Unii specialiști spun că atâta timp cât este ținută la mai puțin de -18 grade Celsius, termenul de valabilitate este nelimitat.
Totuși, dacă este ținută prea mult timp, carnea își poate pierde din gust și textură. În funcție de tip, există intervale recomandate de congelare, pe care e bine să le respecți dacă vrei ca produsul să-și păstreze calitatea și să fie sigur pentru consum.
Astfel, carnea de vită se păstrează până la 6 luni dacă este în bucăți întregi, cum ar fi fripturi, mușchi sau roast-beef, iar dacă este tocată, durata recomandată este de 3 până la 4 luni.
Carnea de porc, indiferent că e vorba de cotlet, ceafă sau pulpă, se păstrează între 4 și 6 luni. La pasăre, durata depinde: un pui întreg poate sta până la un an, dar bucățile separate, cum ar fi pulpele sau pieptul, e bine să fie consumate în 9 luni.
Carnea de miel este bună dacă este păstrată la congelator între 6 și 9 luni. De asemenea, peștele slab, cum ar fi codul sau șalăul, se poate congela 6–8 luni, în timp ce peștele gras, cum e somonul sau macroul, trebuie gătit în cel mult 3 luni.
Carnea tocată, indiferent de proveniență, nu ar trebui ținută mai mult de 3–4 luni. Vânatul în bucăți întregi rezistă până la un an, dar dacă e tocat, se aplică aceeași regulă menționată anterior, notează wawlist.com.
Pentru a pune carnea în congelator, te poți folosi de o folie groasă, din aluminiu, plastic special pentru congelare, sau pungi/folii vidate. Și, înainte de a le sigila, înlătură excesul de aer.
Etichetează întotdeauna pungile cu tipul de carne și data congelării. Iar pentru a păstra proprietățile cărnii, atunci când o decongelezi, fă-o treptat, în frigider, pentru a minimiza riscul dezvoltării bacteriilor.