Life

Cum trebuie să fie, de fapt, flacăra de la aragaz. Ce pericol indică flăcările roșii, portocalii sau galbene. La ce trebuie să te uiți neapărat

Cum trebuie să fie flacăra de la aragaz pentru a funcționa corect. Pericolul indicat de flăcările roșii, portocalii sau galbene.
15.02.2025 | 10:00
Cum trebuie sa fie de fapt flacara de la aragaz Ce pericol indica flacarile rosii portocalii sau galbene La ce trebuie sa te uiti neaparat
Ce culoare trebuie să aibă flacăra de la aragaz. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

E important să știi cum trebuie să fie flacăra de la aragaz pentru a nu te expune în fața unor pericole uriașe. Ce se întâmplă facă flăcările sunt roșii, portocalii sau galbene?

Cum trebuie să fie flacăra de la aragaz, de fapt

Aragazul este utilizat, zilnic, de foarte multe persoane, motiv pentru care trebuie să funcționeze normal, altfel poate provoca diverse probleme. În cazul în care vrei să știi dacă aragazul tău funcționează corespunzător, atunci este foarte important să te uiți la culoarea flăcărilor acestuia.

ADVERTISEMENT

Anumite culori pot indica adevărate pericole pentru sănătate, dar și pentru spațiul tău de gătit, care trebuie să fie cât mai sigur. Dacă flacăra de la aragaz este albastră, înseamnă că acesta funcționează în parametri normali și nu ai de ce să îți faci griji.

Această culoare indică faptul că amestecul de gaz și aer este unul corect, iar arderea se face în mod eficient. Flacăra trebuie să aibă o temperatură cuprinsă între 1500 și 1700 de grade Celsius, care este potrivită pentru gătit.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă flacăra aragazului are o culoare roșie sau portocalie

Pe de altă parte, atunci când flacăra aragazului este de culoare roșie, portocalie sau galbenă, atunci înseamnă că există probleme în privința amestecului de gaz și aer. Atunci când apare un exces de oxigen sau arderea este incompletă, flacăra ajunge la o temperatură de 900 – 1200 de grade Celsius.

În plus, consumul de gaz va crește. Totodată, aceste culori sunt cauzate și de lipsa oxigenului din încăpere. În acest caz, culorile neobișnuite ale flăcării indică o combustie parțială a gazului butan.

ADVERTISEMENT

Procesul poate genera monoxid de carbon, care e foarte toxic și periculos pentru sănătate. Astfel, este foarte important să iei măsuri, astfel încât să nu te expui în fața unui mare pericol.

ADVERTISEMENT

Cum alegi un aragaz bun și cum gătești în siguranță

Pentru a putea evita eventualele pericole și probleme de sănătate, este necesar să ventilezi camera în mod corespunzător atunci când folosești aragazul. Mai exact, e recomandat să lași ferestrele și ușile deschise pentru a putea permite un flux constant de aer proaspăt.

În acest fel, riscul de a acumula monoxid de carbon va fi unul redus. Totodată, aragazul va funcționa mai bine. Pentru a avea parte de siguranță în bucătărie, este important să monitorizezi cu atenție culoarea flăcării aragazului.

Doar așa te vei putea proteja de diverse probleme, care pot fi serioase. Dacă flacăra aragazului este portocalie, roșie sau galbenă, poți apela la furnizorul de gaz pentru a identifica și rezolva problema.

Cât despre alegerea aragazului bun, materialele din care e făcut, arzătoarele, dar și funcțiile sunt foarte importante. Din fericire există o mulțime de modele din comerț din care poți alege, în funcție de nevoile pe care le ai.

Tags: