Life

Cum trebuie să gătești carnea tocată ca să-ți iasă mâncarea perfectă. Secrete din bucătărie

Cum trebuie gătită carnea tocată dacă vrei să ai parte de mâncarea perfectă. Cele mai bune secrete din bucătărie. Sfaturi utile.
28.05.2023 | 16:00
Cum trebuie sa gatesti carnea tocata ca sati iasa mancarea perfecta Secrete din bucatarie
Cum trebuie gătită carnea tocată ca să-ți iasă mâncarea perfectă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Atunci când gătești carnea tocată, e bine să ții cont de unele secrete din bucătărie pentru ca mâncarea să-ți iasă ca la carte. Este important să folosești combinațiile potrivite de carne și să adaugi condimente pentru a-i accentua gustul.

Cum trebuie gătită carnea tocată ca să-ți iasă mâncarea perfectă. Trucuri utile din bucătărie

Fiind un aliment versatil, carnea tocată se poate prepara în mai multe moduri. Poți utiliza doar un tip de carne, cum ar fi pui, porc, vită sau curcan, dar și combinații între acestea. Sunt câteva trucuri utile, de care ar fi bine să ții cont dacă vrei să gătești cea mai bună mâncare.

ADVERTISEMENT

Multe preparate din carne tocată conțin ceapă, un ingredient foarte important pentru ca produsul finit să aibă un gust delicios. În preparatele ce urmează să fie fierte, precum sarmalele, ardeii umpluți sau perișoarele, ceapa se poate adăuga la compoziția de carne crudă numai dacă e tocată mărunt.

Pe de altă parte, în cazul preparatelor care urmează să fie coapte sau prăjite, ceapa trebuie călită înainte. Mai întâi se toacă mărunt, după care se călește pentru aproximativ 5-7 minute, până când devine sticloasă.

ADVERTISEMENT

Pentru ca ceapa să-și păstreze gustul, nu ar trebui să adaugi sare. Ceapa călită va fi mai dulce și îi va da un gust mai bun preparatului. De exemplu, atunci când pregătești chifteluțe suedeze, ceapa călită adăugată în carne, omogenizată cu celelalte ingrediente, va face minuni, potrivit perfecte.ro.

Cantitatea de grăsime de care ai nevoie pentru carnea tocată

Un alt secret pentru a obține un preparat delicios din carne tocată este să ții cont de proporția de grăsime. Valoarea ideală variază la fiecare tip de carne. Astfel, proporția ideală de grăsime pentru carnea de vită este de 15%. Pentru cea de porc, proporția este între 15% și 30% grăsime, ținând cont de tipul rețetei.

ADVERTISEMENT

Este nevoie de mai multă grăsime la preparatele care urmează a fi prăjite, comparativ cu cele fierte sau coapte. La preparatele cu carne de pui sau curcan, poți adăuga ulei vegetal sau chiar grăsime de gâscă.

Un alt aspect important este textura cărnii tocate, care trebuie să fie fină și uniformă. În același timp, nu trebuie să semene cu un piure. În timp ce carnea de pui sau curcan se toacă mai grosier, cea de vită sau porc trebuie tocată mai mărunt.

ADVERTISEMENT

Combinarea tipurilor de carne reprezintă un alt mare secret din bucătărie. Poți combina carnea tocată de vită de la gât, coaste și piept. Un amestec de acest fel are cel mai bun raport carne macră-grăsime și te poate ajuta să obții preparate gustoase. Poți proceda la fel și cu cea de pui, curcan sau porc.

Condimentele care trebuie folosite

Din moment ce carnea tocată pierde o bună parte din aroma naturală, poți adăuga condimente pentru a-i accentua gustul. În afară de sare și piper, care ar trebui oricum adăugate, mai poți folosi și alte condimente, cum ar fi boia dulce, cimbru, pudră de usturoi sau nucșoară.

Este important de menționat că trebuie să ții cont de tipul cărnii pentru a alege cele mai bune condimente. Sarea și piperul negru sunt suficiente pentru carnea de vită. Poți folosi aceleași condimente pentru carnea de porc, la care să adaugi și cimbru uscat. Pentru un gust mai intens, folosește piper verde sau roșu și puțină pudră de ardei iute.

Pudra de usturoi, dozată cu atenție, dar și nucșoara sunt recomandate pentru carnea de pui. Aceasta din urmă adaugă o notă picantă, potrivită pentru acest tip de carne.

De asemenea, poți pune pătrunjel proaspăt în preparatele ce urmează a fi fierte. Și mărarul este o alegere bună, mai ales pentru sarmale sau pentru preparatele în care carnea tocată, care e călită în prealabil, e așezată în straturi. Busuiocul, rozmarinul și cimbrul proaspăt sunt și ele potrivite.

În carnea tocată se pot adăuga și condimente exotice, dar în cantități mici. De altfel, trebuie să ții cont de tipul de carne și de rețetă astfel încât să le alegi pe cele potrivite.

ADVERTISEMENT