News

Cum trebuie să procedăm atunci când suntem răpiți. Românul care a luptat în Legiunea Străină ne spune cum să ne salvăm

08.08.2019 | 15:13
Cum trebuie sa procedam atunci cand suntem rapiti Romanul care a luptat in Legiunea Straina ne spune cum sa ne salvam
ADVERTISEMENT

Un fost luptător din Legiunea Străină ne învață cum trebuie să procedăm atunci când suntem răpiți! Eugen Sechila are 41 de ani și a luptat în cele mai periculoase teatre de operaţiuni din lume. El a explicat pentru adevărul.ro cum trebuie să ne comportăm în cazul în care suntem victimele unei răpiri.

Cum trebuie să procedăm atunci când suntem răpiți

Luptătorul spune că sunt câteva reguli de bază în situaţii de răpire: agresorul nu trebuie provocat, victima trebuie să ”facă pe prostul”, un fluier ar putea fi arma salvatoare. Sechilă mai spune că, persoana răpită trebuie să fie cât mai activă și cât mai prezentă pentru a putea profita de eventualele slăbiciuni ale răpitorului.

ADVERTISEMENT

Așadar, ai fost răpit. Ce faci ca să scapi? În primul rând trebuie să negociezi.

Încercaţi să dezamorsaţi situaţia printr-o negociere pe care să o faceţi la o distanţă fizică de potenţialul agresor. De exemplu: vă prefacţi că nu sunteţi singur (ă), că un prieten sau grup de prieteni sunt pe punctul de a sosi dintr-un moment într-altul.

Cum trebuie să procedăm atunci când suntem răpiți
Cum trebuie să procedăm atunci când suntem răpiți

Incercaţi intimidarea agresorului

Eugen Sechila propune un gest salvator bazat pe principiul ”curiozitatea bate frica”. Luptătorul spune că fiecare om ar trebui să aibă asupra lui un fluier. În cazul unei răpiri, s-ar putea ca un simplu ”ajutor” să nu ne ajute, ba chiar să-i facă e martori să se îndepărteze. Așadar, dacă am fluiera, sunetul strident ar atrage mai mulți oameni, din curiozitate. Atunci, agresorul s-ar putea intimida și să renunțe la planul său diabolic.

ADVERTISEMENT

Ce să faci în maşina răpitorului

Dacă cineva încearcă să vă răpească şi să vă forţeze să intraţi într-o maşină şi nu aţi reuşit să fugiţi, aruncaţi-vă la sol, agăţaţi-vă cu mâinile şi picioarele de picioarele răpitorului, astfel îi va fi mai greu să vă ridice. Țipați cât vă țin plămânii, deoarece agresorul ar putea să fie descurajat.

Dacă sunteți deja în mașina răpitorului, nu vă panicaţi, încercaţi să căutaţi o cale de ieşire, încercaţi discret geamurile şi uşa de la maşină: există şansa minimă, dar există, ca agresorul să fi uitat să le blocheze. Dacă aveţi telefonul la voi, daţi un mesaj de ajutor şi trimiteţi geolocaţia activă prin acel mesaj, cu aplicaţia WhatsApp puteţi face asta. Ideal este ca telefonul să fie pe „silent”.

ADVERTISEMENT

Daca aţi fost agresat(ă) şi rapit(ă): Nu opuneţi rezistenţă şi câştigaţi empatia răpitorului

Conştientizaţi toate resursele pe care le aveţi. Dacă sunteţi în viaţă şi nu sunteţi ranit(ă) grav, înseamnă ca multe lucruri pot fi reparate. Respiraţi adânc şi controlat, hidrataţi-vă, hrăniţi-vă şi odihniţi-vă pe cât puteţi, dacă puteţi. Evitaţi comportamentele impulsive şi dispersia (lipsa de atenţie, panica).

Încercăm să observăm, să ne orientăm, să decidem şi să acţionam coerent. Nu opuneţi rezistenţă atunci când nu aveţi posibilitatea reală şi eficace de a o face. Nu-i provocaţi pe agresori, ci mai degrabă câstigaţi-le empatia. Încercaţi să câştigaţi timp.

ADVERTISEMENT

Încercaţi să înţelegeţi motivul răpirii. Pentru a evalua gravitatea situatiei în care suntem, explică Eugen Sechila, trebuie să analizăm toate detaliile: în ce condiţi aţi fost răpit, cu sau fără violenţă, cu sau fără martori, dacă răpitorii au acţionat cu chipul la vedere şi dacă aceştia încă ţin la anonimatul lor. În cazul în care răpitorul sau răpitorii nu îşi ascund chipul, putem trage daja o concluzie preliminară, că aceştia nu intenţionează să ne elibereze.

Odată răpiţi, încercaţi să păreţi cât mai calmi, nu provocaţi răpitorul sau răpitorii, încercaţi să le câştigaţi încrederea şi empatia, chiar dacă vă dezgustă. Agresorul trebuie să creadă că sunteţi o persoană docilă, că aveţi multe în comun cu el. Scopul vostru principal este de a câştiga timp.

Nu staţi degeaba, căutaţi să aflaţi cât mai multe informaţii despre răpitorii voştri, câţi sunt, sex, vârstă, dar şi orice alt detaliu important: unde sunteţi, tipul încăperii, ce căi de ieşire aveţi şi unde duc. Odihniți-vă deoarece aveţi nevoie să fiţi la capacităţiile voastre maxime atât fizic cât şi psihic pentru momentul când veţi hotarî să scăpaţi. În tot acest timp trebuie să păreţi docili, resemnaţi şi slăbiţi în faţa răpitorului. Astfel, vor lăsa garda jos şi unul dintre acele momente poate să fie cheia salvării sau evadării voastre.

ADVERTISEMENT