News

Cum trebuie să procedezi în cazul unui dezastru nuclear ca să te protejezi de radiații

19.08.2019 | 19:41
Cum trebuie sa procedezi in cazul unui dezastru nuclear ca sa te protejezi de radiatii

O explozie nucleară s-a produs în Rusia în data de 8 august, iar mai mulți români s-au panicat după ce au primit mesaje pe telefonul mobil despre ”norul radioactiv” care ar fi traversat și țara noastră, însă autoritățile române i-au liniștit pe cetățeni. După acest incident nuclear este foarte important să știm cum să reacționăm într-o astfel de situație.

Ce trebuie să faci în cazul unui dezastru nuclear

După ce Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului au arată că NU au existat date care să confirme existența unor factori de risc biologic pentru cetățenii români după incidentul nuclear din nordul Rusiei, iată că acum suntem învățați cum să ne protejăm de radiații în astfel de situații.

Care sunt recomandările în cazul unui dezastru nuclear:

  • adăpostiți-vă în casă pentru a reduce expunerea la radiații
  • închideți ușile și geamurile și astfel veți reduce expunerea la radiații cu până la 40%
  • închideți gurile de aerisire fie că sunteți acasă, fie că sunteți la serviciu
  • opriți sistemele de ventilație (dacă există)
  • nu folosiți telefoanele mobile decât dacă este absolut necesar. Liniile telefonice trebuie să fie libere pentru operatorii de la ISU
  • în cazul în care vă aflați în mașină închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată
  • dacă sunteți afară în timpul dezastrului nuclear intrați de urgență într-un adăpost, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Părul și corpul trebuie spălate cât mai repede ca particulele de praf radioactiv să fie îndepărtate. Luați-vă haine curate dintr-un dulap închis.
Explozia din Rusia d epe 8 august nu a afectat România
Cum ne ferim de radiații în cazul unui dezastru nuclear. Sursa foto: digi24.ro

Care este tratamentul adecvat pentru situația în care ai inhalat iod radioactiv

În situația în care în aer există iod radioactiv acesta va fi absorbit prin inhalare în plămâni și de acolo va ajunge în sistemul circulator de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv este recomandată administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu), doar în situația unui accident nuclear major.

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive(…) Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite.”, potrivit nuclearelectrica.

Doza recomandată de iodură de potasiu este de 130 de miligrame pentru un adult. Pentru copii se administrează diferit în funcție de vârstă. Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. Aceste pastile nu sunt recomandate persoanelor peste 40 de ani pentru că pentru grupă de vârstă nu s-a înregistrat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv.

 

 

 

 

 

Tags: