Poate te-ai întrebat la un moment dat cum trebuie să te îmbraci, de fapt, când mergi la mănăstire. Regulile sunt foarte stricte, susțin preoții și Sfinți, indiferent că este vorba de o simplă vizită sau de o reculegere mai lungă.
România are numeroase mănăstiri care sunt locuri ideale pentru reculegere pentru toți credincioșii, mai ales în perioada sărbătorilor. Oamenii care trec pragul lăcașurilor de cult trebuie să știe neapărat care sunt hainele demne de o astfel de vizită.
Clericii români îi îndeamnă pe creștini ortodocși să respecte câteva reguli de bun-simț și să fie decenți. Cei care intră în Casa Domnului trebuie să aibă o vestimentație adecvată, în timp ce discuțiile trebuie lăsate deoparte.
Așa se face că preoții le recomandă femeilor și fetelor să evite hainele scurte, mulate și decoltate. De asemenea, pantalonii scurți și maierurile cu vedere la buric trebuie lăsate în dulap. Culorile stridente nu au ce căuta la mănăstire.
În plus, doamnele trebuie să evite bijuteriile pompoase, machiajul, rujul puternic și coafurile care ies în evidență. Mai mult decât atât, trebuie să își acopere umerii goi sau capul cu o eșarfă sau un batic. În unele lăcașuri de cult aceste reguli sunt scrise încă de la intrare.
Din aceste locuri femeile pot achiziționa de la intrare fuste lungi petrecute, care se poartă peste pantaloni scurți sau rochiile prea scurte. Pe de altă parte, bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi și cămaşă cu mânecă lungă.
Atât domnii, cât și doamnele trebuie să evite obiectele vestimentare rupte, cum ar fi blugii, chiar dacă sunt la modă. Bărbații nu vor purta niciodată pantaloni scurți la mănăstire și își vor scoate șapca sau pălăria la intrare.
„Bărbații să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie și fără de șovăire. Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoaba din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit cu aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț, ci din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu” (I Timotei, 2, 8-10)”, spune Sfântul Apostol Pavel, conform gazetadebuhusi.ro.
Mai mult decât atât, Canoanele le transmit credincioșilor că femeia nu trebuie să poarte îmbrăcăminte bărbătească, ceea ce înseamnă că trebuie să renunțe la pantaloni. Doamnele merg la mănăstire în fustă sau rochii lungi.
Totodată, bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti pentru că acest lucru reprezintă o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu. Oamenii trebuie să păstreze liniștea atât în incinta mănăstirii, cât și în preajma acesteia.
Așadar, este interzis să vorbiți cu voce tare, să strigați, să folosiți aparate sau instrumente muzicale și să desfășurați diverse activități zgmotoase. În plus, credincioșii nu au voie să fumeze și să consume băuturi alcoolice. Nu au dreptul să intre în chilii sau alte încăperi unde accesul este restricționat.