Iată cum va arăta și ce va conține cartea electronică de identitate. Au fost adoptate oficial schimbările pentru noul act de identitate.
Autoritățile au oficiat astăzi un act normativ care stabilește forma și conținutul actelor de identitate, fie că sunt simple sau electronice, scrie avocatnet.ro.
Cartea electronică de identitate nu va mai arăta așa cum o știm. Hotărârea Guvernului 295/2021 a fost publicată azi în Monitorul Oficial nr. 312 și vine în completarea Legii 162/2020, apărută anul trecut.
Această lege schimbă cadrul legal al actelor de identitate. O schimbare importantă este faptul că acestea vor putea fi emise simple sau în formă electronică și pentru copiii sub 14 ani.
Cartea de identitate va fi de tip cartelă și va avea aceleași dimensiuni ca CI-urile din prezent (105 x 74 mm). Cărțile de identitate vor fi tipărite pe o singură față și vor conține următoarele date:
Cartea de identitate electronică va fi, în schimb, tipărită pe ambele fețe. Pe fața documentului se vor regăsi următoarele date:
Pe verso vor fi regăsite:
Formatul cărților de identitate electronice va fi ID-1 (tip card). Conform Organizației Internaționale pentru Standardizare (International Organization for Standardization – ISO), acestea vor avea dimensiunile de 85,60 mm x 53,98 mm.
Cei care nu-și doresc să dețină un act de identitate cu cip, din diverse motive, vor avea la dispoziție un document care va conține toate datele de pe cartea electronică, dar fără cip.
Actele electronice de identitate vor conține și un certificat digital pentru semnătură electronică. Acest certificat va fi emis de MAI și va reprezenta echivalentul legal al semnăturii de mână.
Cartea electronică de identitate pentru români va conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de legislația europeană, astfel încât va permite libera circulație a deținătorilor (cel puțin) în spațiul UE.
Eliberarea noilor acte de identitate nu va fi disponibilă imediat. Autoritățile mai trebuie să stabilească atât elementele grafice de securitate și de personalizare ale actelor, cât și fluxul detaliat al activităţilor necesare eliberării lor.
Cartea electronică de identitate ar putea fi utilizată începând din luna august a acestui an.