News

Cum va arăta primul Spital Regional de Urgență din România. Ce dotări va avea unitatea din Iași

23.04.2021 | 09:47
Cum va arata primul Spital Regional de Urgenta din Romania Ce dotari va avea unitatea din Iasi
ADVERTISEMENT

Pași importanți în privința construcției primului Spital Regional de Urgență din România. În această săptămână, Ministerul Finanțelor a semnat un acord de împrumut în valoare de 250 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții pentru construcția unității medicale din Iași.

În total, costul proiectului este de circa 421 de milioane euro, din care împrumutul acoperă aproape 60%. Pentru diferența de 170,9 milioane euro vor fi folosite fonduri europene nerambursabile și alocări de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Noua unitate va înlocui actuala infrastructură a actualului Spital Clinic Județean de Urgență Iași și va avea dotări de ultimă generație, echipamente și tehnologie IT, dar și un heliport.

Acord pentru finanțarea construcției primului Spital Regional de Urgență din România, din Iași

Marţi, 20 aprilie, Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) au semnat contractul de finanțare dintre România şi Bancă, în valoare de 250 milioane euro, pentru Spitalul Regional Iași.

ADVERTISEMENT

Costul total al construcției se ridică la aproape 421 de milioane euro, din care împrumutul acoperă aproape 60%. Pentru diferența de 170,9 milioane euro vor fi folosite fonduri europene nerambursabile și alocări de la bugetul de stat.

Termenul de implementare al proiectului este de șapte ani, iar ultima tragere din creditul BEI este prevăzută în aprilie 2028. Împrumutul este acordat pe o perioadă de 27 de ani și reprezintă cel mai mare sprijin oferit până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.

ADVERTISEMENT

Spitalul Regional de Urgență din Iași va arăta impresionant. Dotări de ultimă oră

După finalizare, unitatea medicală din Iași va deveni un punct de referinţă pentru reţeaua de spitale din regiunea de nord-est a României. Va avea o capacitate totală de 963 de paturi, dintre care 850 de paturi pentru internare continuă şi 113 de paturi şi tărgi (paturi mobile) pentru servicii de îngrijire ambulatorie.

Trebuie menționat că Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va înlocui infrastructura învechită şi fragmentată a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi cu o structură modernă, la standarde europene, arhitectural şi medical, echipamente şi tehnologie IT.

ADVERTISEMENT

Clădirea medicală va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe, etc.

Spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din zona Moldovei, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt, potrivit ziare.com.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va arăta impresionant. Dotări de ultimă oră. Sursa foto: curierul-iasi.ro

Spitalul din Iași, dotat și cu heliport

Un heliport va fi amenajat pe acoperişul spitalului Spitalul Regional Iaşi, care va fi construit în cartierul ieşean Moara de Vânt. Acoperişul unităţii va fi dotat cu un helioport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135.

Noul spital va fi format dintr-un complex de construcţii pe şapte niveluri: subsol, parter şi cinci etaje. În subteran va fi amenajată o parcare cu două niveluri. Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa totală construită a SRU Iaşi va fi de aproximativ 150.000 mp, în condiţiile în care amprenta clădirii la sol va fi de 27.340 mp.

ADVERTISEMENT
Tags: