News

Cum va arăta România în următoarele decenii, din cauza încălzirii globale. Harta care îți arată cât de gravă e situația, de fapt

Pământul nu are un viitor prea bun din cauza încălzirii globale, iar o hartă interactivă îți arată cât de gravă e situația
14.08.2021 | 11:38
Cum va arata Romania in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale Harta care iti arata cat de grava e situatia de fapt
Cum va arăta România în următoarele decenii, din cauza încălzirii globale. Harta care îți arată cât de gravă e situația, de fapt. Sursa foto: ipcc.ch.
ADVERTISEMENT

Cel mai recent raport de la Organizația Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice este unul devastator și arată un viitor sumbru pentru omenire.

Pământul se încălzește mult mai rapid decât se credea inițial și fără îndoială, activitățile umane sunt de vină pentru situația de față.

ADVERTISEMENT

În lipsa unor schimbări cu adevărat majore în ceea ce privește politicile anti-poluare, care să fie implementate și în următorii patru ani, omenirea nu mai are nicio șansă de a limita încălzirea globală la doar 1,5 grade Celsius, ținta propusă în cadrul Acordului de la Paris, din 2015.

Desigur, chiar și acea valoare aduce schimbări climatice, însă creșteri mai mari de 1,5 grade presupun schimbări mult mai severe: nivelul oceanului planetar va crește mai mult, sistemele climatice se vor prăbuși, iar din ce în ce mai multe zone ale planetei vor deveni neospitaliere pentru oameni.

ADVERTISEMENT

Fenomenele meteo extreme, precum uraganele și incendiile, vor fi din ce în ce mai frecvente și mai puternice.

Firește, cu suficientă voință politică și socială, schimbările se pot face, însă schimbările trebuie realizate cât mai curând posibil.

ADVERTISEMENT

Harta interactivă care îți arată cât de gravă e situația planetei

IPCC, sau Intergovernmental Panel on Climate Change, a creat o hartă interactivă extrem de detaliată prin intermediul căreia poți să afli ce ne rezervă viitorul. Ai posibilitatea de a observa și situația din România, pentru a analiza ce se va întâmpla în următorii 10, 20 sau 80 de ani.

Fie că vrei să analizezi numărul de zile cu temperaturi de peste 35 de grade în Europa Centrală, temperaturile maxime atinse la Polul Nord sau creșterea nivelului Oceanului Atlantic, noua aplicație îți oferă acces la tot felul de informații utile.

ADVERTISEMENT

Atunci când vei accesa pentru prima dată această hartă, vei fi ghidat printr-un tutorial, astfel încât să înțelegi mai bine despre ce este vorba în cazul fiecărei funcții.

În meniul Dataset vei putea alege modelele climatice propuse, inclusiv pe cel mai recent și cel mai detaliat, CMIP6. Meniul Variable îți oferă posibilitatea să alegi variabila pe care vrei să o observi (temperatura, precipitații, sau alte informații), iar în cadrul Value & Period poți ajusta între diverse intervale de timp și scenarii de încălzire planetară.

Pe lângă posibilitatea de a vedea ce se va întâmpla în viitor, platforma celor de la IPCC te ajută să observi și istoria recentă a Pământului, ca să poți studia statisticile din ultimele zeci de ani.

Echipa care a creat acest atlas a depus un efort imens pentru a crea un sistem cât mai complet. Vei observa uneori pe hartă și zone incerte, marcate clar astfel, în vreme ce predicțiile mai exacte sunt oferite folosind culori mai vii.

Poți verifica starea planetei și prognoza pentru România următorilor zeci de ani accesând acest link.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”