News

Cum va arăta salariul minim european în România. Calcularea se va face din toamnă

Salariul minim european se va calcula din toamnă în funcție de noi indicatori. Cum se va face calculul pentru veniturile românilor
20.06.2024 | 22:37
Cum va arata salariul minim european in Romania Calcularea se va face din toamna
Noul calcul pentru introducerea salariului minim european. Cum se va schimba traiul românilor din toamnă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând din toamnă, România va introduce un nou salariu minim european, care va fi determinat pe baza unor criterii economice clare, și nu va mai depinde de promisiunile politicienilor.

România introduce salariul minim european bazat pe indicatori economici

Acest nou salariu minim va fi calculat ca jumătate din salariul mediu și va ține cont de inflație și de productivitatea muncii. În prezent, salariul minim reprezintă mai puțin de jumătate din cel mediu și nu asigură un nivel de trai decent.

ADVERTISEMENT

Potrivit Știrile ProTv, directiva europeană, pe care România s-a angajat să o implementeze, prevede ca salariul minim să fie stabilit în funcție de costul real al vieții, calculat pe baza unui coș de bunuri și servicii. Țările europene vor avea fiecare propriul salariu minim european, care să asigure un nivel de trai adecvat.

În momentul de față, salariul minim nu acoperă costurile necesare pentru un trai decent, conform cerințelor directivei europene. Din iulie, salariul minim net va urca la aproximativ 2.400 de lei, dar experții estimează că un adult singur are nevoie de 3.800 de lei pe lună pentru a acoperi cheltuielile de bază, inclusiv mâncare, locuință, îmbrăcăminte, educație, recreere și economii, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Noul salariu minim se va calcula la 50% din cel mediu național

Noul calcul al salariului minim nu va mai fi influențat de considerente electorale, ci va fi bazat pe indicatori economici. Conform unei propuneri, salariul minim european va fi stabilit la 50% din salariul mediu național, luând în considerare și puterea de cumpărare și productivitatea muncii.

 „Directiva europeană spune că un asemenea coș e un instrument mai potrivit decât orice prag. Autoritățile din România ignoră în continuare faptul că avem un astfel de instrument, asta pentru că avem o diferență și mai mare între salariu și acest coș de consum. Fiecare stat are o libertatea foarte mare în transpunerea directivei respective, cum va trasa propria politică. Salariul minim a crescut mai mult decât inflația, dar foarte puțin”, a spus pentru Știrile ProTv Ștefan Guga, cercetător, Syndex România.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă din iulie salariul minim pe economie va crește cu 280 de lei, va reprezenta în continuare mai puțin de jumătate din salariul mediu net.

„E și destul de multă evaziune fiscală, guvernul știe și de aici creșterea de salariu minim. Mai sunt și acele persoane care chiar lucrează pe salariul minim și care au fost puternic afectate de inflație. Pe salariu minim în general economia privată angajează și nu sectorul public”, a adăugat Adrian Codirlașu, economist.

ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să introducă acest salariu minim european până în noiembrie. Executivul va discuta un proiect de lege în acest sens în următoarea ședință.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul 
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul "Beach, Please!"
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei...
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei Hagi, prezenți la biserică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Doliu la Hollywood. A murit idolul unei generații
Doliu la Hollywood. A murit idolul unei generații
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația