News

Cum va arăta socializarea în perioada post-pandemie! Modul în care noul coronavirus a schimbat lumea

28.05.2020 | 19:07
Cum va arata socializarea in perioada postpandemie Modul in care noul coronavirus a schimbat lumea
ADVERTISEMENT

O mare parte a planetei a intrat în izolare din cauza noului coronavirus şi, conform experţilor, o revenire la normal nu va fi posibilă în următoarea perioadă. Regulile de distanţare fizică, spălatul des pe mâini şi evitarerea aglomeraţiilor sunt doar câteva dintre recomandările care vor reforma viaţa noastră în epoca post-COVID-19. Dar cum va arăta “noua normalitate”?

Cum va arăta socializarea în perioada post-pandemie!

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat deschiderea teraselor, a plajelor, iar oamenii vor putea, începând cu 1 iunie, să circule fără restricţii şi în afara oraşului. Mai mult, vor putea avea loc activităţi în aer liber cu participare de până la 500 de persoane, bineînţeles, respectând regulile de distanţare socială.

ADVERTISEMENT

Majoritatea guvernelor au început să relaxeze restricţiile luate în pandemia de coronavirus, însă această relaxare se face gradual. Însă, chiar dacă cetăţenii ies pe străzi la plimbare şi vizitează locurile care le-au fost familiare, lucrurile nu mai sunt la fel. Oamenii trebuie să poarte mască, să evite aglomeraţiile, iar libertatea de mişcare de care ne-am bucurat atâţia ani, are un înţeles diferit acum.

Distanţare fizică la terase, la plajă şi pe străzi!

Psihologii susţin că indiferent de oameni, cu toţii am fost afectaţi într-un mod sau altul de perioada de izolare. Studiile arată că perioadele de carantină din epidemiile care au fost afectează foarte mult sănătatea mentală, uneori lăsând urme adânci. Astfel că, experţii susţin că relaxarea măsurilor anti-COVID sunt necesare nu doar din punct de vedere economic, ci şi psihic.

ADVERTISEMENT

De la 1 iunie, românii vor avea şansa să se întoarcă la terase, după o pauză de trei luni. Mesele vor fi mai rarefiate, iar numărul maxim de persoane de la o masă va fi de maximum patru. Chelnerii vor purta mască în permanenţă, iar clienţii vor purta mască până când se vor aşeza la masă.

Va trebui să ne obişnuim cu panourile de plexiglas pe care le vedem deja în magazinele alimentare. Acestea vor fi utilizate şi la terase, în locurile sensibile, dar, nu şi la mese. E lesne de înţeles că va mai dura până când socializarea va fi ca înainte.

ADVERTISEMENT

Cum va arăta “noua normalitate” în restauranturi şi baruri?

Obligativitatea termoscanării clienţilor nu va fi obligatorie la terase, însă patronii care doresc să ia şi această măsură, o pot face. Această metodă a stârnit foarte multe discuţii în ţara noastră, alimentate de teoriile conspiraţiei şi de câţiva oameni care au refuzat să li se ia temperatura, devenind ulterior agitatori.

Toată lumea speră ca la terase să ne aducem aminte de atmosfera de vacanţă, mai ales că, în mod oficial, începe vara la 1 iunie. Însă, vom putea să simţim atmosfera de vacanţă pe care o căutăm de atâta timp sau vom rămâne cu o senzaţie ciudată că nu ne-am întors la normal?

ADVERTISEMENT

Vorbind de vacanţe, o altă veste bună transmisă de preşedintele Iohannis este faptul că vom putea merge la plajă, începând de luni. Sigur, tot respectând regulile de distanţare socială. Dar, ca şi în cazul teraselor, plajele nu vor fi pline ochi cu oameni, iar umbrelele şi şezlongurile vor fi rarefiate. Distanţarea fizică se recomandă şi la intrarea în apă, astfel că va fi interesant de văzut cum vor putea românii respecta aceste reguli.

Astfel, socializarea va avea de suferit şi la plajă. Păstrarea distanţei în permanenţă va afecta viaţa noastră socială şi în vacanţe, în condiţiile în care ştim bine că falezele şi cafenelele de pe litoral începeau să se aglomereze odată cu venirea serii.

Spectacolele în aer liber se vor putea organiza începând cu 1 iunie, cu maximum 500 de persoane, însă şi aici intră în “scenă” distanţarea. Va fi destul de dificil de organizat un spectacol având în vedere aceste prevederi, iar cei care le vor face trebuie să ţină cont de mult mai multe reguli ca şi înainte.

Privind în perspectivă, pe 15 iunie se anunţă un nou set de măsuri. Iar printre cele mai aşteptate este deschiderea restaurantelor, mai întâi la jumătate din capacitate, apoi la 100% din capacitate. În alte ţări, care au deschis deja restaurantele, mesele sunt protejate cu panouri de plexiglas.

O situaţie şi mai stranie va fi şi în ceea ce priveşte barurile care sunt construite astfel încât să fie aglomerate. Însă, o perioadă bună de timp nu vor mai putea funcţiona aşa. Astfel, vor fi mai puţine mese, mai puţine scaune şi mai puţină socializare în baruri, când acestea se vor deschide.

“Oamenii vor prefera să joace online decât să stea și să joace în cutii de plexiglas”

Şi mersul la sală va fi diferit, iar cel mai mult vor avea de suferit cele mai mici, cu puţine aparate. Situaţia va fi greu de gestionat pentru că în sălile de fitness, clienţii împart aparatele pe care le folosesc, dar şi vestiarele. Astfel că, nu doar clienţii, ci şi patronii acestor afaceri vor avea multă bătaie de cap astfel încât să poată crea un mediu sigur, prin care să se poată evita răspândirea noului coronavirus.

Mall-urile rămân deocamdată închise, însă şi ele vor funcţiona după noile reguli, la fel ca şi sălile de cinema, a căror administratori vor fi nevoiţi să reducă capacitatea la jumătate, lăsând măcar un scaun liber între două locuri liber.

Sorin Constantinescu, consilier guvernamental în domeniul jocurilor de noroc, a explicat şi cum va fi situaţia în cazinouri: “Chiar dacă se redeschide pe 15 iunie, pokerul nu va putea fi deschis. Conform normelor de distanțare, nu se poate ca pokerul să fie deschis, că nu pot sta la distanță atât de mare.

Nu poți să faci poker cu două persoane la masă și nici să pui cutii de plexiglas. Oamenii vor prefera să joace online decât să stea și să joace în cutii de plexiglas. Nu există spațiu suficient”, a spus Constantinescu pentru FANATIK.

După perioada de izolare şi carantină, oamenii trebuie să se adapteze la noua normalitate. Va mai trece timp până când lucrurile se vor întoarce la normal, iar psihoterapeuţii susţin că această perioadă de tranziţie este una în care trebuie să regândim modul în care vrem să arate viaţa noastră socială.

 

 

ADVERTISEMENT