News

Cum va evolua noul coronavirus pe termen lung. Explicațiile importante ale unui biolog român

06.06.2020 | 12:01
Cum va evolua noul coronavirus pe termen lung Explicatiile importante ale unui biolog roman
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus va evolua pe termen lung în așa fel încât nu va mai ucide gazda pe care o infectează, a excplicat un biolog român.

Cum va evolua noul coronavirus

Răzvan Popescu Mirceni, un biolog român, a declarat, la Digi24, că noul coronavirus va evolua în așa fel încât nu va mai ucide gazda pe care o infectează.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce poate fi o veste bună este faptul că, pe termn lung, versiunile virale care vor rezista vor fi cele care nu vor avea tendința să ucidă gazda.

Este o chestiune legată de legea selecției naturale, se vor perpetua acele versiuni care își vor lăsa gazda în viață”, a explicat biologul, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Specialistul spune însă că va trece o perioadă bună de timp până când acest lucru se va întâmpla, întrucât oamenii nu trăiesc într-un ecosistem echilibrat, aceștia fiind concentrați în număr mare într-un loc relativ restrâns.

Riscurile din perioada următoare

„Lucrurile acestea sunt valabile pe termen lung și într-un ecosistem echilibrat. Ori noi nu suntem un ecosistem echilibrat, pentru că stăm în aglomerări, unde versiuni apărute aleator se pot replica și răspândi.

ADVERTISEMENT

Mutațiile apar frecvent, cele mai multe nu sunt viabile. Este o ruletă rusească, poate apărea într-o aglomerație o mutație care să fie agravantă, cu manifestare gravă”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni.

Biologul a vorbit și despre modul în care tratăm cauzele mortalității umane, făcând referire la unii oameni care s-au plâns de faptul că măsurile impuse de autorități au fost prea dure în acest caz, comparativ cu alte afecțiuni.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce nu înțeleg oamenii care promovează astfel de idei este că, în acest caz, compară mere cu pere. Pentru a rezolva problema unei boli contagiose, treci la mecanismele specifice, la izolare și la crearea unui vaccin.

Virusul poate în câteva săptămâni să ajungă pe primul loc dacă în aglomerări apare o versiune virală mult mai agresivă”, mai spune specialistul în biologie.

Popescu Mirceni a explicat și faptul că virusul dă mai multe bătăi de cap cercetătătorilor, întrucât trecerea de la animal la om a fost făcută recent.

„Un virus care își schimbă de curând gazda caută să se adapteze și până atunci se întâlnește cu diverse situații. Până când ajunge să se stabilizeze, trebuie avut grijă… mai ales în aglomerările urbane”, a mai atras atenția specialistul român.

ADVERTISEMENT
Tags: