News

Cum va evolua pandemia de COVID-19 în acest an. Trei scenarii posibile publicate de OMS

Organizația Mondială a Sănătății anunță cum va evolua pandemia de COVID-19 în acest an. Specialiștii din domeniu au publicat un raport cu trei scenarii posibile
31.03.2022 | 13:02
Cum va evolua pandemia de COVID19 in acest an Trei scenarii posibile publicate de OMS
OMS arată cum va evolua pandemia de COVID-19. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 nu s-a terminat, mii de noi infectări fiind înregistrate zilnic. Specialiștii OMS au precizat cum vor evolua lucrurile din punct de vedere epidemiologic. Potrivit acestora, sunt trei scenarii posibile.

Cum va evolua pandemia de COVID-19 în acest an

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat miercuri, 30 martie, un plan actualizat în ceea ce privește COVID-19, prezentând trei scenarii posibile de evoluție a pandemiei în acest an.

ADVERTISEMENT

“OMS a lansat un plan strategic actualizat de pregătire, pregătire și răspuns pentru COVID-19 – sperăm că ultimul. Prezentăm 3 scenarii posibile pentru cum ar putea evolua pandemia în acest an și cum să răspundem.

Avem toate instrumentele de care avem nevoie pentru a controla această pandemie”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe pagina oficială a OMS.

ADVERTISEMENT

Directorul general a vorbit despre o primă variantă, aceea că virusul va continua să evolueze, însă boala nu va mai fi la fel de severă.

“Pe baza a ceea ce ştim acum, scenariul cel mai probabil este că virusul COVID-19 continuă să evolueze, dar severitatea bolii pe care o provoacă se reduce în timp, pe măsură ce imunitatea creşte ca urmare a vaccinării şi infecţiei”, a mai precizat acesta, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT

Șeful OMS a avertizat că pot apărea creşteri periodice ale numărului de cazuri şi decese, pe măsură ce imunitatea scade, ceea ce poate înseamnă că persoanele vulnerabile ar avea nevoie să se vaccineze la anumite intervale de timp.

În ceea ce privește celelalte două scenarii posibile, directorul OMS a precizat că fie vor apărea variante mai puţin severe şi nu vor fi necesare rapeluri sau noi formulări de vaccinuri, fie va apărea o variantă mai virulentă şi protecţia oferită de vaccinare sau de infecţiile anterioare va scădea rapid.

ADVERTISEMENT

Potrivit șefului OMS, acesta este al treilea plan strategic de pregătire şi răspuns şi va fi probabil ultimul. Primul raport a fost lansat în februarie 2020, la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT