News

Cum va fi adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim în pandemia de coronavirus! Regulile sunt foarte stricte: reprezentanţii Patriarhiei nu au voie să coboare din avion

16.04.2020 | 18:50
Cum va fi adusa Lumina Sfanta de la Ierusalim in pandemia de coronavirus Regulile sunt foarte stricte reprezentantii Patriarhiei nu au voie sa coboare din avion
ADVERTISEMENT

Sfântul Mormânt de la Ierusalim este locul în care a fost înmormântat şi a Înviat Mântuitorul Iisus Hristos. Situată în centrul Ierusalimului, Biserica Sfântului Mormând acoperă acest vestigiu şi este locul în care anual are loc miracolul Luminii. De Paşte, Sfânta Lumină coboară şi începe drumul către credincioşii din întreaga lume. 

Cum va fi adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim în pandemia de coronavirus!

Însă, în 2020 situaţia va fi specială şi la miracolul Luminii nu vor putea asista mii de oameni, ca în fiecare an. Regulile de izolare pentru combaterea coronavirusului vor lăsa biserica fără mii de credincioşi, însă preoţii ortodocşi, catolici, armeni şi copţi vor continua să se roage şi vor lua lumina pentru credincioşi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, regulile privind transportul Luminii din Israel în diferite state vor fi altfel în acest an. Astfel, din informaţiile FANATIK, reprezentanţii bisericii ortodoxe vor pleca la Ierusalim, ca în fiecare an, cu un charter închiriat de Patriarhie.

Însă, dacă de obicei, cei din delegaţie participau la slujbă şi luau lumina direct de la Mormântul Sfânt, de această dată nu vor avea voie nici măcar să coboare din avion. Astfel, reprezentanţii bisericii ortodoxe din România vor aştepta în avion până când un membru al bisericii din Israel va aduce lumina în interiorul avionului, moment în care charterul se va întoarce la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

În timpul zborului, arderea va fi întreţinută de un combustibil special, conform cu normele de securitate, pentru care biserica a primit permisiune de la autorităţile aviatice. Apoi, pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, preoţii vor duce lumina cu avioane mai mici în alte locaţii din ţară. Anii trecuţi acestea au fost: Suceava, Cluj-Napoca, Satu Mare şi Timişoara. Iar din aceste locaţii, urmează ca Lumina să fie distribuită către toate bisericile din ţară şi, de la ora 20:00, către credincioşi.

Credincioşii ortodocşi vor primi lumina acasă în 2020 cu ajutorul reprezentanţilor bisericii şi a voluntarilor!

Regulile sunt schimbate în acest an şi pentru credincioşii ortodocşi, nu doar pentru oficialii bisericii care aduc Lumina de la Ierusalim. Restricţiile de mobilitate pentru combaterea coronavirusului le interzic oamenilor să participe la Slujba de Înviere.

ADVERTISEMENT

Astfel, ministrul de Interne, Marcel Vela a anunţat că slujbele de la biserici se vor desfăşura fără enoriaşi, în timp ce Sfintele Paşti şi Lumina Sfântă vor fi distribuite populaţiei de către personalul clerical, însoţit de maximum cinci voluntari, care vor avea echipament de protecţie.

Pâinea sfinţită (Paştile) se va distribui la domiciliul credincioşilor vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 08:00 – 17:00 şi duminică, între 06:00 şi 12:00. Lumina Sfântă va fi distribuită sâmbătă, 18 aprilie, de la ora 20:00.

ADVERTISEMENT

Oamenii vor primi Lumina şi pâinea sfinţită din pragul casei sau de la fereastră. În cazul blocurilor de locuinţe, va fi desemnat un reprezentant care va avea echipament de protecţie şi care va distribui celorlalţi vecini.

A fost o întreagă discuţie pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis nefiind de acord cu regulile iniţiale anunţate de Marcel Vela: „Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”. Între timp, s-a ajuns la un compromis şi la această soluţie anunţată în miez de noapte de ministrul de Interne.

Cum se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim

Unul dintre cele mai mari miracole este modul în care se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim, în Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz. Mii de credincioşi se adună la Biserica în fiecare an pentru a participa la ceremonia coborârii Luminii Sfinte a Învierii, cu ocazia Paştelui Ortodox.

Focul Sfânt este un miracol care se întâmplă anual între 12:30 şi 14:30. Lumina este apoi transportată cu avionul în mai multe ţări, printre care şi România. Lumina se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, spunându-se că focul coboară din cer şi aprinde lumânările. Acest miracol a fost documentat prima dată în anul 1106.

Sâmbătă dimineaţa, după slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfântul Mormânt se sting. Din acest moment, poliţiştii israeliei păzesc Sfântul Mormânt cu stricteţe, ca nimeni să nu se poată apropia de uşile închise.

În biserică se adună în fiecare an mii de oameni din toate colţurile lumii să asiste la miracol. Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat în stihar, un veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă, intră în paraclisul Mormântului Sfânt.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugăciunea tainică. Totul se petrece în tăcere, lumea aşteptând cu emoţie Lumina Sfântă. Pe piatră încep să apară stropi de lumină alb-albăstruie, iar pariarhul Ierusalimului adună lumina cu mâinile şi o pune în vasul de aur. Luând două buchete de câte 33 de lumânări, patriarhul le aprinde din vas şi strigă: “Veniţi de luaţi lumină!”

VIDEO MIRACOLUL LUMINII DE LA IERUSALIM: 

Creştinii prezenţi în biserică au, la rândul lor, buchete de câte 33 de lumânări (care simbolizează anii petrecuţi de Iisus pe pământ) şi iau lumina de la patriarh şi o dau mai departe. Toate clopotele biserică sună, iar diaconul duce vasul de aur cu lumina în altar, acesta fiind păstrat până la următorul Paşte.

De la Biserica Mormântului Sfânt, Lumina este distribuită şi transportată în toate ţările care sărbăresc Paştele Ortodox. Până la miezul nopţii, fiecare creştin va avea acces la Lumina Sfântă. Iar tot traseul durează aproximativ 10 ore.

  • 1106 este anul în care a fost atestat documentar pentru prima dată Miracolul Luminii
  • 16.307.004 de români s-au declarat ortodocşi la ultimul recensământ 

 

 

ADVERTISEMENT