News

Cum va fi numit viitorul Guvern. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Dacian Cioloș

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, are la dispoziție 10 zile pentru a forma o majoritate în Parlament care să voteze un cabinet condus de el.
11.10.2021 | 19:21
Cum va fi numit viitorul Guvern Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Dacian Ciolos
Dacian Cioloș are nevoie de votul a 234 de parlamentari pentru a deveni prim-ministru/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, luni seara, pe Dacian Cioloș ca propunerea de prim-ministru, care urmează să fie supusă votului în Parlament.

Prevederile constituționale îi dau 10 zile lui Dacian Cioloș pentru a-și alege miniștrii și să stabilească un program de guvernare.

ADVERTISEMENT

Constituția nu îi impune să formeze un guvern de coaliție, dar viitorul guvern va trebui să fie votat de majoritatea parlamentarilor.

Guvernul Cioloș trebuie să ceară încrederea Parlamentului în 10 zile

Numirea Guvernului este reglementată de două articole din legea fundamentală a țării. Primul dintre ele, articolul 85, îi dă președintelui dreptul exclusiv de a face propuneri pentru funcția de prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”, stipulează primul alineat al articolului menționat.

Procedura este detaliată în articolul 103, acolo unde se stabilește că, înainte de desemna un candidat, șeful statului trebuie să se consulte cu partidele parlamentare. „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”, se spune în primul alineat

ADVERTISEMENT

Următoarele două alineate impun obligații candidatului desemnat de către președintele României:

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru învestirea viitorului guvern este nevoie de același număr minim de voturi ca pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură, anume 234. Votul trebuie dat în termen de 10 zile de la desemnare, în caz contrar candidatul de prim-ministru fiind nevoit să depună mandatul. În această eventualitate, președintele trebuie să reia procedura descrisă în articolul 103.

Cioloș trebuie să obțină sprijinul PNL-ului lui Cîțu

De remarcat este faptul că textul constituțional nu impune candidatului de prim-ministru să aibă sprijinul partidului sau unei coaliții de partide care să dețină majoritatea locurilor în Parlament. Astfel, Dacian Cioloșare posibilitatea să ceară votul de încredere pentru un guvern minoritar sau chiar monocolor, doar cu miniștri ai USR. Însă în acest caz, șansele să obțină votul de învestire în Parlament sunt doar teoretice.

În consecință, Cioloș va trebui să folosescă răgazul de 10 zile pe care i-l dă Constituția pentru a negocia cu partidele din Parlament o coaliție mai largă care să-i asigure voturile din Parlament. De altfel, Cioloș a spus, imediat după ce conducerea USR a decis să-l susțină pentru funcția de premier că își dorește să refacă fosta coaliție de guvernământ, alături de PNL și UDMR.

Constatăm că vechile partide fug de responsabilitate și USR este astfel pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării și să inițieze discuții cu PNL și UDMR cu propuneri concrete”, a spus Cioloș.

Deocamdată, există mai multe impedimente în calea ajungerii unui acord în sensul dorit de către Dacian Cioloș. În primul rând, PNL ar trebui să accepte că rezultatul crizei guvernamentale a fost că a pierdut funcția de prim-ministru în favoarea partidului care are a treia pondere în Parlament, după PSD și PNL. De asemenea, liberalii au decis, încă dinaintea demiterii guvernului Cîțu, să nu refacă alianța cu USR în cazul în care parlamentarii Uniunii vor vota moțiunea de cenzură.

Acest lucru s-a întâmplat, însă Cioloș speră ca discuțiile cu PNL în următoarele zile să-i facă mai maleabili pe liberali. „Dacă domnul președinte va face această propunere, de mâine vom avea discuții cu partenerii din coaliție și apoi vom vedea care sunt deciziile. Nu comentez doar declarații câtă vreme nu ne-am văzut în jurul aceleiași mese (…) Până nu vom avea o discuție cu partenerii noaștri de coaliție – coaliție care încă nu a fost denunțată – dați-mi voie să aștept o discuție directă cu partenerii noștri…”, a spus Cioloș cu câteva ore înainte ca președintele Iohannis să-l desemneze candidat de prim-ministru.

ADVERTISEMENT