News

Cum va fi vremea de sărbători. „O iarnă normală nu e egal cu o iarnă ușoară”, spune directoarea Școlii Naționale de Meteorologie

Ne așteaptă o iarnă blândă, dar cu fenomene de instabilitate meteorologică din ce în ce mai greu de prezis sau de calculat, spune directoarea Școlii Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu.
17.11.2021 | 13:31
Cum va fi vremea de sarbatori O iarna normala nu e egal cu o iarna usoara spune directoarea Scolii Nationale de Meteorologie
ADVERTISEMENT

Ea a avertizat că nu va fi o iarnă ușoară pentru România, chiar dacă valorile termice indică o iarnă blândă. Florinela Georgescu spune că, de la mijlocul lunii ianuarie, se vor manifesta fenomene de îngheț și ger dificil de prezis.

O vreme normală nu este neapărat și o iarnă ușoară

Temperaturile iernii care vine se vor încadra, pe ansamblu, în limitele normale. Dar valorile normale pentru sezonul rece implică existența unor intervale de timp cu manifestări de vreme nefavorabilă, a precizat, miercuri, Florinela Georgescu, directorul Școlii Naționale de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

„Este bine să ne așteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluție normală presupune probabilitatea de apariție a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ținem cont şi de aceste posibile evoluții mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă ușoară”, a declarat Florinela Georgescu la o discuție cu privire la provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic românesc.

Florinela Georgescu: „Nu e exclus ca această «blândețe» să fie întreruptă de fenomene severe”

Ea a subliniat că suntem în perioada în care se manifestă o evoluție a iernii care, pe de-o parte, este ceva mai blândă, având temperaturi mai crescute decât cele caracteristice, dar, totodată, apare și o tendință ca manifestarea fenomenelor de iarnă să se amâne, urmând a se produce cu precădere după mijlocul lunii ianuarie.

ADVERTISEMENT

„Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunțăm asupra perioadei de apariție a fenomenelor severe. În situația cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această “blândețe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiți de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al țării noastre”, menționează Florinela Georgescu.

Temperaturile vor scădea treptat și ne așteaptă precipitații în fiecare săptămână

Potrivit Florinelei Georgescu, până la mijlocul lunii decembrie se așteaptă cantități mai însemnate de precipitații pentru jumătatea de vest a țării, urmând ca în general să se mențină un regim termic ceva mai ridicat decât în mod obișnuit.

ADVERTISEMENT

„Precipitații mai multe s-ar putea să nu însemne mare lucru, pentru că normele de precipitații pentru această perioadă sunt destul de scăzute. În medie ne putem aștepta la cantități de 10-11 l/mp în fiecare din săptămânile următoare. Ca şi temperaturi, chiar dacă vorbim despre o medie care s-ar putea situa ușor peste normă, temperaturile de acum încolo sunt în ușoară scădere de la o săptămână la alta, cum e şi firesc. Statistic vorbind, această perioadă înspre începutul iernii este caracterizată având o scădere simțitoare a temperaturilor”, a detaliat directoarea Școlii Naționale de Meteorologie.

Ne putem aștepta la valori de minus 20 sau 30 de grade

În ianuarie putem să ne așteptăm, la fel ca și în februarie, la fenomene de îngheț. Directoarea Școlii Naționale de Meteorologie spune că este normal pentru aceste luni ca valorile termice să coboare sub minus 20 – minus 30 de grade.

ADVERTISEMENT

Despre condițiile meteo de 1 Decembrie, Florinela Georgescu a spus că finalul lunii noiembrie și primele două zile din decembrie vor aduce vreme rece și precipitații, la munte sub formă de ninsoare.

„Semnalul ar putea fi interpretat în sensul că la sfârșitul acestei luni, poate începutul lunii decembrie, ninsorile să apară şi în zonele ceva mai joase, ceea ce ar fi cu nimic neobișnuit”, a declarat directoarea.

Referitor la perioada sărbătorilor, directoarea Școlii Naționale de Meteorologie a precizat că este greu de stabilit o previziune până în acest moment, însă indiciile „rămân optimiste” cu privire la un debut de iarnă ce ar putea fi mai călduros decât în mod obișnuit.

ADVERTISEMENT