News

Cum va fi vremea în România până la Crăciun, în perioada 28 noiembrie – 26 decembrie. Anunțul meteorologilor

Meteorologii ANM anunță cum va fi vremea în România până de Crăciun. Cum era de așteptat, va fi tot mai frig în țara noastră.
25.11.2022 | 10:20
Cum va fi vremea in Romania pana la Craciun in perioada 28 noiembrie  26 decembrie Anuntul meteorologilor
Cum va fi vremea de Crăciun. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cu toate că meteorologii europeni vorbesc despre o iarnă mai blândă decât de obicei în Europa, implicit în România, frigul nu va lipsi în totalitate.

Cum va fi vremea în România până la Crăciun

De altfel, o situație normală pentru iarnă, temperaturile vor fi mai scăzute pe final de noiembrie și pe durata lunii decembrie.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au oferit o prognoză pentru următoarele săptămâni, începând cu finele lunii noiembrie, până de Crăciun.

Vremea în România în perioada 28 noiembrie 2022 – 5 decembrie 2022

În prima săptămână analizată de meteorologi, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie 2022, este menționat că ”valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte”. De menționat că ploile vor fi rare în acest interval.

ADVERTISEMENT

Vremea în România în perioada 5 decembrie 2022 – 12 decembrie 2022

Ulterior, în săptămâna 5 decembrie – 12 decembrie 2022, ”temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice”. Ploile sau ninsorile revin, însă nu vor fi semnificative.

Vremea în România în perioada 12 decembrie 2022 – 19 decembrie 2022

Spre mijlocul lunii decembrie, în perioada 12-19 decembrie 2022, meteorologii anunță că ”temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est”.

ADVERTISEMENT

Referitor la nivelul ploilor, acesta ”se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări”.

Vremea în România în perioada 19 decembrie 2022 – 26 decembrie 2022

De Crăciun și în apropierea acestei sărbători, meteorologii anunță că temperaturile vor fi ”apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării”. Referitor la nivelul precipitațiilor, acesta va fi apropiat de cel normal pentru intervalul menționat, în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Cât despre temperaturi, în majoritatea țării vor fi înregistrate medii de 0-2 grade Celsius, în timp ce la munte se vor înregistra temperaturi minime de până la -2 grade Celsius, conform ANM.

Cercetătorii transmiteau că se așteaptă la o iarnă blândă în acest an, cu ninsori puține. Acest scenariu e de dorit în contextul în care facturile la gaz sperie pe toată lumea.

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, transmitea cercetătorul George Gârbace.

Acest lucru nu ar fi tocmai bun pentru agricultură, pentru că pot exista perioade cu ger. ”Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15, ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă, transmitea Daniel Alexandru, șef de laborator agrometeorologie.

Cu toate acestea, meteorologii din România se feresc să ofere prognoze pe termen lung, pentru că vremea e schimbătoare și e greu de prezis cu exactitate.

ADVERTISEMENT