Așadar, românii trebuie să știe că va fi un final de octombrie neobișnuit de cald. Mai mult, acest trend ar putea fi respectat inclusiv în lunga noiembrie, sau cel puțin în primele săptămâni. Așadar, o toamnă călduroasă, cu temperaturi neobișnuite, care vor da cu siguranță peste cap natura.
Elena Mateescu le transmite românilor că acest an a fost cel mai cald din istoria țării și le reamintește că, cel mai probabil, și toamna și iarna vor respecta același tipar. Așadar, luni în care mod normal frigul ar trebui să fie stăpân vor fi sbjugate căldurii și, cel mai probabil, ploilor.
“Este un final de lună să octombrie mai cald decât în mod obișnuit. Înregistrăm un nou bilanț în ceea ce privește temperatura medie a acestei luni octombrie 2024, pentru că vedem o abatere termică pozitivă mai mare de un grad Celsius la acest moment și este posibil să se mențină această abatere, luând în considerare valorile de temperaturi până la finalul lunii”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.
Incredibil, dar adevărat, deși suntem spre final de octombrie, termometrele indică chiar și 22 de grade Celsius. Practic, pragul unei zile de vară, așa cum arată Elena Mateescu. Șanse mari ca în următoarele zile termometrele să indice chiar și maxime de 25 de grade Celsius în sudul țării și 24 în București.
”Dacă astăzi consemnăm până la 22 de grade Celsius, local în partea de sud-vest a țării, mâine deja ne apropiem de pragul unei zile de vară, cu 24 de grade Celsius, pentru ca ziua de luni să atingă chiar 25 de grade Celsius mai ales în partea de sud a țării. Ziua de luni este posibil să aducă inclusiv în Capitală o maximă în jurul a 23 – 24 de grade Celsius”, a completat directorul ANM.
Cât despre temperaturile minime, și acestea vor fi crescute în multe zone din țară. E drept, frigul e la el acasă în estul Transilvaniei, astfel că pe timp de noapte termometrele pot să indice cu ușurință chiar și -7 grade Celsius. Situația se schimbă în zona de câmpie, acolo unde termometrele indică undeva la 10 – 13 grade Celsius.
”Temperaturile minime cresc și ele, însă rămân mai coborâte în special în zonele depresionare din estul Transilvaniei, pentru că aici, în continuare, vorbim de temperaturi negative, spre -5 până la -7 grade Celsius, în timp ce în zonele de câmpie, mai ales din partea de vest, sud, sud-est, vorbim de temperaturi minime de 10 până la 13 grade Celsius”, a subliniat Elena Mateescu, conform Antena 3.
Așadar, șanse mari ca termometrele să indice chiar și 10 grade Celsius în Capitală, într-o perioadă în care oamenii sunt obișnuiți mai degrabă cu ninsorile și temperaturile sub zero. ”Chiar și în Capitală, mai ales la începutul săptămânii viitoare, ne apropiem de 8 – 10 grade Celsius. Din punct de vedere meteorologic, este posibil ca în zonele joase să mai consemnăm fenomen de ceață.
Așadar, un final de lună octombrie, a doua lună de toamnă din acest an mai cald. Chiar și primele zile din ultima lună de toamnă, noiembrie, rămân sub incidența unei mase de aer mai calde, care să aducă temperaturi la scara întregii țări între 10 și 20 de grade Celsius, cu precădere în zona de sud a țării”, a remarcat directorul ANM.