News

Cum va fi vremea la vară. Ce semnal de alarmă trage directorul ANM

08.05.2019 | 11:30
Cum va fi vremea la vara Ce semnal de alarma trage directorul ANM

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie(ANM) au emis prognoza pentru perioada următoare, în care intră la calcul și vara, făcând o paralelă între clima de referință și cea anterioară 1961 – 1990.

Cum va fi vremea la vară

Experții meteo anunțau, încă de la începutul anului 2019, că în lunile iunie și iulie am putea avea parte de inundații. Excesul de apă, care este deja prezent, ar putea reface echilibrul de umiditate din sol, după ce în 2018 am avut patru luni de secetă. Elena Mateescu, director ANM, meționează că anotimpul cald va fi tot mai lung și plin de fenomene extreme. „Excepție nu vor face acele intervale în care să avem fie zile caniculare urmate de perioade cu cu instabilitate”, anunță specialistul meteo.

Pe scurt, 2019 va fi un an al fenomenelor extreme dictate de o creștere a temperaturii medii anuale. Mai clar, vremea se încălzește, iar vara câștigă mai multe luni. „Concluzia este că, dacă în 2011 ANM a emis 1744 de mesaje de vreme severă imediată, în 2018 – 5765, în primele patru luni ale lui 2019 avem deja 1038 de avertizări, faţă de perioada similară a anului anterior, când au fost emise 880.

Cum va fi vremea la vară. Ce semnal de alarmă trage directorul ANM
Specialiștii meteo anunță modificări
Sursa foto: pixabay.com

Experții meteo prevăd numai ploi până la finalul lunii mai

Constatăm o încălzire medie la nivelul perioadei climatice actuale de referinţă cu 0,5 grade, faţă de perioada anterioară 1961 – 1990, dar verile vor fi mai călduroase cu un grad”, a explicat Elena Mateescu.

Cum va fi vremea la vară. Ce semnal de alarmă trage directorul ANM
Până la finalul lunii mari, meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță numai ploi. Sursa foto: pixabay.com

Până când vom mânca înghețată însă, cei nostalgici se vor bucura cam mult de picurii ploii, căci până la finele lunii mai vom avea parte de precipitații. Specialiștii anunță că în următoarea perioadă va ploua aproape zilnic, iar temperaturile vor suferi o ușoară scedere, lucru neobișnuit pentru anotimpul în care ne aflăm.