News

Cum va funcţiona aplicația pentru certificatele digitale COVID. Platforma, disponibilă de la 1 iulie

Aplicația pentru certificatele digitale COVID va fi disponibile în România de la 1 iulie. Iată cum va funcționa aceasta.
08.06.2021 | 15:00
Cum va functiona aplicatia pentru certificatele digitale COVID Platforma disponibila de la 1 iulie
ADVERTISEMENT

Platforma pentru certificatele digitale Covid va fi implementată până la data de întâi iulie 2021, conform unei declarații a directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Când va fi gata platforma pentru aceste documente

Astfel, Ionel-Sorin Bălan a transmis că această platformă pentru certificatele digitale COVID, care facilitează libera circulație în întreaga Uniune Europeană, va fi, cu siguranță, gata până luna viitoare și a precizat că au fost trecute deja câteva etape tehnice.

ADVERTISEMENT

Totodată, directorul STS a transmis că aceste platforme dezvoltate pot permite să fie generate trei tipuri de certificate și anume de vaccinare, de ieșire din boală și de testare.

De asemenea, el a transmis că s-au realizat câteva teste și aplicația este în acest moment în lucru. Se lucrează și la aplicația de modificare a certificatelor.

ADVERTISEMENT

Cum va funcţiona aplicația pentru certificatele digitale COVID

Ionel-Sorin Bălan a transmis și cum se va realiza, mai precis, navigarea pe această platformă. Ei bine, aceasta începe prin accesarea unui portal, pentru care o persoană trebuie să furnizeze mai multe informații pentru descărcarea unui astfel de certificat.

Ulterior, datele transmise de persoana respectivă sunt verificate în Registrul Național de Vaccinare, dar și în Registrul Electronic pentru Vaccinare și în aplicația Coronaforms.

ADVERTISEMENT

Apoi, persoana care dorește să obțină un astfel de certificat poate primi în contul său acest document. De asemenea, șeful STS a mai declarat în Parlament, după ședința Comisiilor reunite de apărare că acest certificat digital COVID poate fi păstrat pe telefonul mobil sau poate fi printat, menționând că există și o aplicație care verifică autenticitatea acestui document.

“Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreşte descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziţie, respectiv Registrul Naţional de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare şi aplicaţia Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate.

ADVERTISEMENT

După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest certificat.

Acest certificat poate fi ţinut fie în mod electronic, pe telefonul mobil sau pe alt device, poate fi şi printat şi poate fi prezentat autorităţilor”, a spus directorul STS.

Totodată, Ionel Florin Bălan am mai precizat și faptul că se lucrează la un document legislativ în care să fie clar explicată modalitatea în care poate fi utilizat această aplicație, pe înțelesul tuturor.

ADVERTISEMENT