News

Cum va funcționa sistemul de reciclare al hainelor vechi și ce trebuie să facă românii. Explicația ministrului mediului

România este obligată să implementeze un sistem de colectare și reciclare a hainelor (deșeuri textile), începând cu 1 ianuarie 2025.
04.01.2025 | 08:44
Cum va functiona sistemul de reciclare al hainelor vechi si ce trebuie sa faca romanii Explicatia ministrului mediului
Reciclarea hainelor devine obligatorie și în România / Foto: Hepta (arhivă)

Țara noastră trebuie să pună la punct un sistem pentru colectarea și reciclarea hainelor folosite, astfel încât acestea să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Măsura urmează politica Uniunii Europene referitoare la gestionarea sustenabilă a deșeurilor.

Colectarea materialelor textile, prima măsură de mediu adoptată de România în 2025

Noile reglementări referitoare la mediu obligă toate primăriile din țară, indiferent dacă se află în mediul urban sau rural, să asigure infrastructura necesara pentru colectarea separată a materialelor textile.

Acest lucru implică modificarea contractelor de delegare pentru serviciile de salubrizare, astfel încât să includă și colectarea hainelor și a altor deșeuri textile.

“Fără îndoială, legea se aplică în toată țara, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. (…)

Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta, să avem și colectarea separată a textilelor”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, la Digi24.

Dificultăți în reciclarea hainelor

Dacă în ceea ce privește colectarea, situația poate fi gestionată la nivelul autorităților locale și centrale, lucrurile devin ceva mai complicată atunci când discutăm despre reciclarea efectivă a hainelor și materialelor textile.

În prezent, atât în România, cât și în restul Uniunii Europene, capacitățile de reciclare a deșeurilor textile sunt limitate. Acest lucru se datorează complexității procesului de reciclare, având în vedere diversitatea materialelor și compoziția variată a articolelor vestimentare.

“Nici în România, nici în restul Uniunii Europene nu există deocamdată capacități suficiente de reciclare a deșeurilor textile. (…) Reciclarea e una dintre metode. La fel de bine, ele pot fi valorificate energetic”, a mai explicat Fechet.

Reciclarea hainelor reprezintă o provocare nouă pentru România. Statisticile arată că, în țara noastră se aruncă anual aproximativ 160.000 de tone de deșeuri textile.

Dintre acestea, doar un procent redus este reciclat sau reutilizat, restul ajungând în gropile de gunoi sau fiind incinerate. Efectul este unul dezastruos pentru mediu.

Cetățenii, obligați să participe activ la politica de reciclare a hainelor vechi

Cetățenii vor avea obligația să participe activ la procesul de reciclare a hainelor. Oamenii vor depune hainele vechi și alte materiale textile în containerele special amenajate de autoritățile locale.

De asemenea, reutilizarea hainelor prin donații sau achiziționarea de articole second-hand reprezintă alternative sustenabile care contribuie la reducerea deșeurilor textile.

”Punctele de colectare pentru materialele textile nu vor arăta foarte diferit de orice alt tip de punct de colectare pentru ambalaj reciclabil, pentru că materialul textil nu are potențial de a contamina mediu, nu generează niciun fel de problemă, așa cum se întâmplă în cazul deșeurilor periculoase, sau în cazul altor tipuri de deșeuri.

Materialul textil este inert, trebuie să existe un loc de depozitare, un container unde să putem introduce acele materiale.

Cu mențiunea că salubristul, același, sau un nou salubrist trebuie să asigure colectarea care, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până acum, n-ar trebui să mai ajungă la groapa de gunoi, ci ar trebui să ajungă în instalații de tratare sau de reciclare”, a mai declarat ministrul Fechet, cu privire la reciclarea hainelor și a materialelor textile.