Pentru prima dată în istoria unui turneu final mondial, vom avea parte de asistență video la arbitraj (VAR), o decizie pe care FIFA a luat-o cu doar patru luni înainte de startul Cupei Mondiale.
Nu doar arbitrii care se află pe teren vor putea solicita oprirea jocului pentru a revedea o anumită fază controversată, ci și echipa de arbitraj video desemnată să urmărească fazele din fața micilor ecrane.
Acest ajutor tehnologic este valabil în doar patru cazuri:
-
CTP, despre activitatea ministrului Sănătății: ”Toate greșelile lui Vlad Voiculescu sunt greșeli de politician prost”
-
Florin Cîțu, jignit de un consilier al lui Vlad Voiculescu. Mircea Badea: ”Cred că dosarele penale vor fi o importantă armă în jocul politic”
-
Loteria online te face miliardar. Cote de la 3,90 la 135.000 pentru câștiguri fabuloase la Keno Polonia!
- validarea sau nu a unui gol
- atribuirea sau nu a unui cartonaş roşu
- analizarea unei acţiuni care poate determina acordarea unui penalty
- corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat
“Este o veste importantă în fotbal. Acest subiect a fost discutat de decenii. Am decis să testăm VAR încă din martie 2016. Dacă nu-l încercam deloc, nu am fi ştiut niciodată dacă funcţionează. La capătul faezei testelor, am ajuns la concluzia că VAR este bun pentru fotbal, pentru arbitraj, va aduce mai multă dreptate şi de aceea l-am aproba”, a explicat Gianni Infantino, președintele FIFA.
Ce spun cifrele
Conform unui studiu realizat la o Universitate din Belgia, tehnologia VAR a crescut procentul deciziilor corecte de la 93% la 98,8%. S-au luat în considerare 1.000 de partide la care această tehnologie a fost utilizată.
La ediția din 2014 a Cupei Mondiale am avut parte de un alt moment istoric: introducerea tehnologiei pentru linia porții (GLT – goal line technology).