News

Cum va reacționa Putin? Polonia a anunțat că e dispusă să găzduiască arme nucleare

Vicepremierul Poloniei a declarat că țara sa este dispusă să găzduiască arme nucleare americane, în ideea întăririi flancului estic al NATO, aflat acum sub presiunea constantă a Rusiei.
03.04.2022 | 17:22
Cum va reactiona Putin Polonia a anuntat ca e dispusa sa gazduiasca arme nucleare
Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski a anunțat că Polonia e dispusă să accepte arme nucleare pe teritoriul ei
ADVERTISEMENT

Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul formațiunii de guvernământ din Polonia, a declarat pentru agenția EFE că ţara sa este dispusă să găzduiască focoase nucleare americane şi a pledat pentru creşterea cu 50% a numărului militarilor americani pentru consolidarea flancului estic al NATO.

Polonia vrea mai mult cu zeci de mii de soldați americani în Europa de Est

Practic, ar avea sens să extindem prezenţa nucleară pe flancul estic”, a apreciat Kaczynski într-un interviu pentru ediţia duminicală a cotidianului german Die Welt, dar a completat că iniţiativa ar trebui să aparțină celor de la Washington.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oficialul polonez a propus ca prezenţa trupelor americane în Europa să sporească de la 100.000 la 150.000, din care jumătate ar trebui să staţioneze cu titlu permanent în ţările din estul Europei, la graniţele cu Rusia.

“Polonia ar fi încântată dacă americanii şi-ar spori prezenţa în Europa de la numărul actual de 100.000 de militari la 150.000 în viitor, din cauza agresivităţii în creştere a Rusiei. Dintre aceştia, 75.000 de militari ar trebui să fie staţionaţi pe flancul estic, adică la graniţa cu Rusia; 50.000 de militari în statele baltice şi în Polonia“, a apreciat Kaczynski în interviu.

ADVERTISEMENT

Kaczynski solicită înființarea în Polonia a unui mare centru operativ NATO

În plus, Kaczynski a cerut crearea în Polonia a unui mare centru operativ al alianţei nord-atlantice, de la care să poată fi planificate şi conduse misiuni de securizare a flancului estic, aflat în prezent sub presiunea Federației Ruse.

Militarii puterii nucleare americane sunt factorul cel mai puternic pentru a preveni ca Rusia să atace ţări din NATO şi cel care ne oferă cea mai mare securitate. Ar fi un semnal clar transmis Moscovei, care ar însemna că leadership-ul NATO este acum prezent şi în est”, a subliniat vicepremierul polonez.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Varșovia critică vehement atitudinea Germaniei

Atitudinea duplicitară a Germaniei, care se ferește să critice deschis Rusia, un aliat economic tradițional al Berlinului, l-a dezamăgit pe vicepremierul polonez, care s-a declarat foarte nesatisfăcut de contribuția vecinilor la înarmarea Ucrainei.

“Ani la rând, guvernul german nu a dorit să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin. Nu era greu de prevăzut ce urma să se întâmple, dar Berlinul a susţinut mereu că le ştie mai bine pe toate”, a comentat critic Kaczynski.

ADVERTISEMENT