News

Cum va schimba noul coronavirus lumea. Ce locuri de muncă ar urma să dispară și cine va ieși învingător din pandemie

22.04.2020 | 11:41
Cum va schimba noul coronavirus lumea Ce locuri de munca ar urma sa dispara si cine va iesi invingator din pandemie
ADVERTISEMENT

Pandemia cauzată de noul coronavirus a arătat toate punctele slabe pe care le are omenirea, iar specialiștii spun că ne așteaptă schimbări importante, cu unele locuri de muncă ce nu vor mai exista și cu un set redefinit de valori.

Cum va schimba noul coronavirus lumea

Noul coronavirus, la fel ca și schimbările climatice, reprezintă o problemă a structurii noastre economice, chiar dacă ambele par a avea cauze ce țin de mediul înconjurător.

ADVERTISEMENT

Infecția COVID-19, chiar dacă este cauzată de un virus, răspândirea are loc din cauza oamenilor, care au călătorit dintr-un loc în altul.

Astfel, după combaterea virusului, oamenii vor avea tendința de a călători mai puțin, iar dacă o vor face, vor avea grijă să respecte anumite măsuri de protecție ori de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Acest lucru va afecta în primul rând turismul, precum și economia statelor ce depind de acest sector, atrag atenția analiștii financiari.

Economia va deveni tot mai fragilă

Carantina și izolarea populațiilor reprezintă o presiune enormă pentru economia mondială. De altfel, acesta este și motivul pentru care liderii unor state au început deja să relaxeze măsurile impuse din cauza noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Într-o criză economică “normală”, cheia de a rezolva această problemă este simplă: statul pompează bani în piață până când oamenii încep să consume și să lucreze din nou.

Intervențiile de genul acesta nu vor funcționa de această dată, scrie Simon Mair pentru BBC, cercetător economic la Universitatea din Surrey, pentru că nu ne dorim ca economia să își revină, cel puțin nu imediat.

ADVERTISEMENT

“Scopul acestei izolări este să oprim oamenii din a mai ieși din case, afară, acolo unde se răspândește infecția. Un sudiu recent sugerează că ridicarea măsurilor de protecție din Wuhan prea devreme ar putea face ca un alt val de infecții să fie înregistrat în China spre finalul anului”, spune specialistul în economie.

În plus, o altă problemă cu care se confruntă omenirea este producția în masă. Cum îți poți da seama când ai produs suficientă marfă pentru a satisface cererea, fără a pune presiune pe angajați? În acest sens, specialistul vine cu o serie de propuneri, pentru viitorul economic global.

Printre acestea, cea mai îndrăzneață este “reducerea duratei unei săptămâni de lucru sau, după cum spun alți specialiști, posibilitatea ca oamenii să lucreze mai încet și cu mai puțină presiune”.

Anumite locuri de muncă ar urma să dispară

Numărul mare de locuri de muncă inutile are ca efect slaba pregătire a omenirii împotriva infecției COVID-19, atrag atenția specialiștii.

Pandemia de coronavirus este influențată și de faptul că multe locuri de muncă nu sunt esențiale pentru umanitate, în timp ce ducem lipsă de oameni care să gestioneze lucrurile atunci sând situația scapă de sub control.

Drept urmare, în viitor vom asista la o reorientare a locurilor de muncă, iar accentul se va pune tot mai mult pe acele joburi menite să salveze vieți sau să asigure bunăstarea pentru tot mai mulți oameni, spun analiștii financiari.

Ajutorul reciproc

Ajutorul reciproc a fost și este în continuare o sursă de suport pentru foarte mulți oameni, iar acest lucru se va dezvolta și mai mult pe viitor. Astfel, oamenii și grupurile formate din aceștia vor începe să pună la cale noi metode de sprijin pentru cei aflați în comunitatea lor.

Singurul risc în acest caz este acela că nu vor mobiliza suficient de rapid resursele necesare pentru anumite domenii, cum ar fi de exemplu capacitatea în domeniul sănătății.

În schimb, ajutorul reciproc ar putea să fie mai eficient atunci când vine vorba de prevenție, prin construirea unei rețele de suport, care să protejeze persoanele vulnerabile.

De altfel, vedem deja rădăcinile unui astfel de sistem în zilele noastre, prin intermediul grupurilor care organizează pachete de îngrijire pentru diverse comunități, în timp ce unele autorități nu reușesc să facă acest lucru.

Noul coronavirus a reușit să evidențieze toate defectele statelor afectate, iar un răspuns la acest lucru presupune o serie de schimbări sociale radicale, ce pot veni din multe locuri, cu multe influențe.

Până atunci, cea mai importantă sarcină este supraviețuirea și organizarea în jurul valorilor umane, care ne definesc.

ADVERTISEMENT
Tags: