News

Cum văd situația rușii pe care războiul i-a prins în Ucraina? “Ar fi convenabil să spunem că doar Putin este vinovat”

Statisticile autorităților de la Kiev indică faptul că, la finalul lunii ianuarie, peste 175.000 de cetățeni ruși locuiau în Ucraina. Acum aceștia sunt prinși în conflictul dintre cele două țări.
14.03.2022 | 14:08
Cum vad situatia rusii pe care razboiul ia prins in Ucraina Ar fi convenabil sa spunem ca doar Putin este vinovat
ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, întreaga lume a privit cum armatele celor două țări s-au luptat și cum milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească casele. Printre cei prinși în această luptă se numără și peste 175.000 de ruși, notează Euronews.

Prinși între țara natală și cea pe care o numesc casă

Jurnaliștii de la Euronews au vorbit cu mai mulți ruși care locuiesc în Ucraina și care, acum, trebuie să găsească  o modalitate prin care să își găsească calea în conflictul dintre țara de origine și cea pe care o numesc casă.

ADVERTISEMENT

Unul dintre acești ruși este Andrei Sidorkine, el își dorește să lupte împotriva celor care au invadat Ucraina, dar a fost deja refuzat de cinci ori de armata ucraineană și asta din cauza faptului că are documente rusești.

“Am fost deja la biroul militar de cinci ori, dar m-au trimis înapoi tocmai pentru că am un pașaport rusesc”, a explicat Andrei.

ADVERTISEMENT

El se numără printre acei ruși din Ucraina care sunt gata să lupte pentru a-și apăra casa, chiar dacă nu poate fi încorporat în forțele armate ale acestei țări. În prezent, el s-a alăturat voluntarilor care pregătesc cocktailuri Molotov.

Alexei a ales să își apere țara pe care o numește casă așa cum poate, cu toate acestea, sunt și ruși care sunt prinși în lupta dintre cele două țări și care au vorbit cu jurnaliștii despre situația în care se află.

ADVERTISEMENT

El consideră că nu doar Putin este responsabil de situaţia actuală: “Ar fi convenabil să spunem că doar Putin este vinovat pentru că el a ordonat invadarea Ucrainei, dar nu este adevărat”, a spus el. „Trebuie să demontăm acest mit imperial al Rusiei”.

Sasha Alexeieva, o rusoaică din Liov, le-a spus jurnaliștilor că se simte mai în siguranță în Ucraina și că crede că în Rusia natală se poartă un “război diferit”. Ea a mai subliniat că își regretă colaborarea cu anumite companii din Rusia, dar că nu îi este rușine de originile sale.

ADVERTISEMENT

“Suntem cu siguranță mult mai rău aici, fizic și mental, decât mulți oameni din Rusia. Dar cel puțin există unele perspective aici, în timp ce în Rusia nu există”, a mai explicat aceasta.

Declanșarea acestui război îi face pe mulți ruși să se simtă rușinați de originile lor atunci când se gândesc că țara natală a atacat Ucraina. Aceasta este și povestea Galinei Jabina, o locuitoare a orașului Harkov.

“Am fost foarte supărată, gata să mă pun în fața unui tanc cu mâinile goale, dar nu sunt tancuri, doar atacuri aeriene”, a explicat Galina Jabina.

ADVERTISEMENT