News

Cum văd sociologii incidentul cu imnul Ținutului Secuiesc de la meciul România-Ungaria. „Putem oricând să hrănim naționalismul românesc cu astfel de subiecte”

Scandalul cu imnul Ținutului Secuiesc de la meciul de hochei dintre România și Ungaria este văzut de sociologi ca un nou episod artificial alimentat de politicienii care caută să câștige divizând societatea
09.05.2022 | 20:17
Cum vad sociologii incidentul cu imnul Tinutului Secuiesc de la meciul RomaniaUngaria Putem oricand sa hranim nationalismul romanesc cu astfel de subiecte
Scandal la meciul Ungaria - Romania Hochei. Colaj Fanatik, Sursa foto Facebook: @romanianicehockey
ADVERTISEMENT

Faptul că jucătorii echipei naționale de hochei, majoritatea de etnie maghiară, au cântat imnul Ținutului Secuiesc la finalul meciului cu Ungaria, pierdut cu 4 la 2, este văzut de către sociologi ca un episod mai mult artificial, alimentat mai mult din interese politice.

„Imnul e un cântec de identitate locală”

Gáspárik Attila, directorul general al Teatrului Naţional Târgu-Mureş și fost membru CNA, este de părere că acest întreg episod ar fi putut fi evitat dacă antrenorii, jucătorii, dar și conducerea federației ar fi abordat această chestiune înaintea meciului.

ADVERTISEMENT

„Avem încă o dovadă despre ne-performanța lotului național de hochei. Eu sunt sigur că antrenorii și conducerea federației trebuiau să știe din timp ce se întâmplă și cum se întâmplă. Era un lucru care trebuie discutat înainte. Nu știu care era soluția bună. Și eu am fost și mai sunt sportiv de performanță, bine la veterani, și știu că întotdeauna există, și mai ales în sport, un spirit în care îți reprezinți echipa.

Am reprezentat și eu România în diferite ipostaze, sunt de etnie maghiară, dar știu că am reprezentat România cu cele bune și cu cele rele, și cu moldoveni, și cu olteni, și cu secui. Asta trebuia pentru o pregătire mintală și mai ales când știi că ai în echipă foarte mulți de etnie maghiară care trebuie să joace împotriva Ungariei”, a declarat, pentru FANATIK, Gáspárik Attila.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia episodul de duminică nu trebuie să fie alimentat artificial, nimeni nu pune sub semnul întrebării integritatea României, fiind vorba pur și simplu de identitățile locale ce există nu doar în rândul secuimii din țară.

„Hai să discutăm despre Republica Moldova când joacă împotriva României, cum se simt. Aceste identități regionale există în România. Eu sunt bihorean, știu ce înseamnă să fii bihorean, de multe ori e peste naționalitatea mea maghiară, dar știu că sunt alții și mai fanatici, ca maramureșenii, sau oltenii. Știm bine câte identități regionale avem. Cred că trebuie să discutăm despre asta, și nu cred că există o soluție politică aici.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu pune sub semnul întrebării integritatea României, dar totuși în țara asta suntem de mai multe identități. Suntem români în primul rând, dar apoi avem o serie de alte identități. Steagul cu bizonul pentru moldoveni este unul extrem de important și dacă îl vor pune alături de cel al Republicii Moldova când joacă cu România nu cred că va deranja pe cineva.

Cred că a fost mai degrabă o problemă artificială, ce a avut de-a face cu etnia ministrului. Eu am văzut meciul. Echipa a purtat costumul românesc, a purtat stema României, au jucat demn la nivelul lor, care e, și hai să fim foarte sinceri, nivelul hocheiului din România este unul foarte slab. Avem județe fără echipe. Unde e Iașul, unde-i Timișoara sau Constanța. La asta să ne gândim în primul și-n primul rând, să ajungem măcar la un nivel mijlociu.

ADVERTISEMENT

Imnul e un cântec de identitate locală, din care avem mai multe în România. Păcat că asta e problema principală a unora din Parlament, a mai declarat, pentru FANATIK, Gáspárik Attila.

Gelu Duminică: “Hrănim naționalismul românesc cu astfel de subiecte”

Episodul de duminică, de la Campionatul Mondial de Hochei din Slovenia, a fost alimentat și de către deputatul AUR, Dan Tănasă, care a susținut că ministrul UDMR al mediului, Tánczos Barna, de a asista la meci alături de galeria maghiară reprezintă „o insultă la adresa națiunii române”.

Sociologul Gelu Duminică susține că asistăm la un nou episod de ură alimentat de parlamentarii AUR, după modelul cu Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului. În opinia acestuia, asistăm doar la un episod „de galerie” pe care unii politicieni îl folosesc pentru a hrăni naționalismul românesc.

„E ca și cum acum ne-am supăra pe steliștii care se ceartă cu rapidiștii. Din păcate, sportul ne arată că de foarte multe ori galeriile vin și cu elemente naționaliste, vin și cu tot felul de mesaje care nu sunt neapărat de dorit. Însă trebuie să constatăm că lucrul acesta se întâmplă. Politicienii nu fac decât să ațâțe mai mult decât galeriile. Iar asta cu ura față de maghiari prinde pentru un anumit public. Acesta este și unicul scop pentru care aceste idei sunt aduse în atenția publicului. Ce s-a mai întâmplat cu cimitirul de la Valea Uzului? Nu s-a întâmplat nimic. S-au ațâțat apele, s-a injectat ură și cam atât. Dar apropo, care este poziția AUR față de Basarabia și ce face Rusia acolo? Din nou nu mai spun nimic.

Sigur, putem oricând să hrănim naționalismul românesc cu astfel de subiecte, însă sper că societatea românească a devenit mult mai matură. Din păcate vorbim de un cu totul alt context azi, context care explică și de ce i-ar interesa pe Simion și gașca acest episod. Să nu uităm cum a fost îngropat subiectul cu cimitirul de la Valea Uzului. A mai auzit cineva de vreun parlamentar AUR făcând ceva? Am văzut doar ura pe care au promovat-o atunci, apoi nimic. Și dacă ne uităm pe subiectele AUR vedem că așa se întâmplă de fiecare dată. Așa că e bine să și gândim înainte să ne inflamăm”, a declarat, pentru FANATIK, Gelu Duminică, profesor universitar la Facultatea de Sociologie la Universității București.

ADVERTISEMENT