Life

Cum vâna Nicolae Ceaușescu, de fapt, capre negre din telecabină. Prăpădul făcut de dictator pe Valea Prahovei

Nicolae Ceaușescu obișnuia să vâneze capre negre din telecabină, în perioada vieții sale. Se spune că pe Valea Prahovei a făcut prăpăd.
02.02.2023 | 19:43
Cum vana Nicolae Ceausescu de fapt capre negre din telecabina Prapadul facut de dictator pe Valea Prahovei
Nicolae Ceaușescu a împușcat animale rare din munți. Sursa foto: facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vânătoarea era una dintre pasiunile lui Nicolae Ceaușescu, iar de-a lungul timpului a reușit să obțină trofee, după ce împușca animale sălbatice cu arme pe care le păstra în vila sa de protocol, de pe Strada Primăverii.

Nicolae Ceaușescu vâna capre negre din telecabină. În Bușteni a împușcat un țap îndrăgit de toată lumea

Pe lângă urși, căprioare sau cerbi, fostul dictator comunist vâna și capre negre. În 1981, în timp ce se afla într-o vacanță pe Valea Prahovei, a împușcat un grup de astfel de viețuitoare, dintr-o telecabină.

ADVERTISEMENT

Totul s-a întâmplat după ce fostul președinte s-a oprit, alături de soția și apropiați ai lor, la stația de telecabină din Bușteni. Odată urcați, la un moment dat se aud focuri de armă puternice, scrie Historia.

Nicolae Ceaușescu a tras în tot ceea ce a văzut negru în fața telecabinei, iar printre cei uciși s-a aflat și un țap, cunoscut de cei care lăsau hrană la fața locului. Oamenii l-au botezat ”Costică” și au sperat până în ultima clipă că nu va apărea în fața liderului.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, Nicolae Ceaușescu l-a împușcat pe îndrăgitul animal cu un proiectil de calibrul 375. ”Costică” s-a zbătut în fața telecabinei, rănit, și, deși nu a murit pe loc, s-a stins sub privirile celor care au venit în urma prăpădului făcut de dictator.

”Caprele negre se obişnuiseră cu cuşca roşie suspendată pe cablu. În fiecare an, iubitorii de animale şi natură transportau cu cabina şi distribuiau pe teren hrană şi sare, localizând astfel familiile de capre negre pe culoarul cablului suspendat.

ADVERTISEMENT

Teleferiştii şi salvamontiştii vedeau aproape zilnic un ţap de capră neagră care stăpânea punctele cele mai înalte de sub traseul telecabinei şi care avea un trofeu de o rară frumuseţe. Era faimosul ţap botezat de ei cu numele de „Costică“. (…)”, și-a amintit Vasile Crișan, unul dintre organizatorii partidelor de vânătoare ale lui Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu a împușcat un corb unic și protejat de lege

Ceaușescu, însă, nu s-a mulțumit în a trage doar în caprele negre. Ajuns la stația din golul alpin Babele, a împușcat singurul corb al acelor înălțimi și care era protejat de lege.

ADVERTISEMENT

Când s-a întors, a dat indicații angajaților ca: ”în viitor, toate geamurile telecabinei să poată fi deschise mai uşor, ca să am posibilitatea de a trage mai repede în toate direcţiile. Mai mai bine să construiţi o telecabină specială, mai funcţională şi cu tot confortul necesar“, a declarat conducătorul comunist.

Vreme de două zile au avut nevoie responsabilii de mediu pentru a identifica toate viețuitoarele în care a tras Nicolae Ceaușescu. S-au bucurat când l-au văzut pe ”Costică” viu. Abia își mai târa picioarele, prin zăpadă, iar în cele din urmă a cedat și și-a dat ultima suflare sub ochii celor care l-au hrănit mult timp.

ADVERTISEMENT