News

Cum vede un avocat cazul fetei de 16 ani care și-a ucis agresorul: ”Nu cred că Parchetul va trimite în judecată așa ceva. Altfel, violatorii ar avea undă verde”

FANATIK a discutat cu un avocat pentru a afla ce urmează în cazul fetei de 16 ani, care și-a ucis agresorul în vârstă de 41 de ani.
18.08.2021 | 15:32
Cum vede un avocat cazul fetei de 16 ani care sia ucis agresorul Nu cred ca Parchetul va trimite in judecata asa ceva Altfel violatorii ar avea unda verde
Cum vede un avocat cazul fetei de 16 ani care și-a ucis agresorul: ”Nu cred că Parchetul va trimite în judecată așa ceva. Altfel, violatorii ar avea undă verde” - sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un incident care șochează opinia publică și care reaprinde discuțiile faptelor de violuri, dar și pe cele ale faptelor comise în legitimă apărare face acum subiectul dezbaterii publice.

În noaptea dintre 16 și 17 august, într-un bloc din Piatra Neamț, un bărbat de 41 de ani a fost ucis în propria locuință de către o tânără de 16 ani, pe care acesta ar fi încercat să o violeze.

ADVERTISEMENT

Din primele informații, se pare că tânăra își căuta un loc de muncă și ar fi discutat cu agresorul despre o astfel de oportunitate. Acesta a chemat-o la el acasă, unde ar fi încercat să o abuzeze, iar tânăra s-a apărat cu un cuțit, ucigându-l pe cel ce a încercat să o molesteze.

După ce au greșit ușa, din cauza informațiilor neclare primite de la tânăra aflată în stare de șoc, mascații au ajuns într-un final și la adresă, unde ”când au intrat în casă, echipele de intervenție au găsit bărbatul în vârsta de 41 de ani, întins pe jos, în hol, într-o baltă de sânge (cu plăgi la nivelul toracelui), iar într-una dintre camere se afla fata care sunase la 112”, conform informațiilor din comunicat.

ADVERTISEMENT

Cazul de față este unul răsunător și este important de urmărit ce se va întâmpla atât în particular, cât și în general. Legitima apărare este un concept ambiguu în legislația românească și nu de puține ori au existat discuții cu privire la cât de ușor este să te transformi din victimă în agresor, în cazul în care ești atacat și răspunzi cu o forță neproporțională.

Cel mai răsunător caz de legitimă apărare este cel al răposatului Adrian Iovan, care a împușcat mortal un individ ce pătrunsese în locuința sa, într-o noapte din octombrie 2005. După un proces care a ținut prima pagină a ziarelor, Adrian Iovan a fost achitat, judecătorul de caz a apreciat că acesta a fost în legitimă apărare.

ADVERTISEMENT

”O șansă de unu la mie ca dosarul să fie trimis în judecată”

Pentru a afla care sunt ramificațiile acestui caz, FANATIK a cu domnul avocat Adrian Roman, membru în Baroul Maramureș. Din punctul de vedere al acestuia, ”va fi achitată; depinde ce va invoca apărarea, dar dincolo de legitima apărare, este vorba mai degrabă de excesul neimputabil, prevăzut de articolul 26 al Codului Penal. Pentru că legitima apărare, pe articolul 19 al Codului Penal, face o referire generală prin care oarecum se limitează persoanei agresate dreptul de a se apăra, pentru că textul nu specifică în mod clar dacă e vorba de un atac de natură psihică, acea constrângere pe care făptuitorul încearcă să o obțină față de victimă pentru a realiza actul sexual fără consimțământ.”

Avocatul Roman mai arată că ”poate fi vorba de o achitare conform articolului 26, alineatul 1 și 2, care arată că persoana aflată în situația legitimei apărări care a depășit, din cauza tulburării sau temerii (și e clar că a existat o tulburare de natură psihică, dar și o temere de natură fizică, pentru că putea fi chiar ucisă), cu consecința unei achitări în baza articolului 16, alineatului 1, litera d) (există o cauză justificativă sau de neimputabilitate).” 

ADVERTISEMENT

Avocatul arată și circumstanțele agravante ale faptei agresorului. Pe de-o parte, faptul că folosea un pretext benign pentru a o ademeni pe tânără în propria locuință și pe de altă parte, faptul că aceasta era minoră: ”Este clar un caz de articolul 26 al Codului Penal. Chiar însăși modalitatea prin care el încerca să obțină actul sexual, promisiunea unui loc de muncă, este gravă. Cine o va reprezenta pe tânăra respectivă ar trebui să invoce acest articol în faza de urmărire penală – cred că va exista o șansă de unu la mie ca dosarul să fie trimis în judecată. Pentru că victima avea și 16 ani, atunci e exces neimputabil 100%. Situația este clară, el nu avea de ce să ademenească o minoră în apartamentul său pentru a întreține raporturi sexuale pe considerentul că îi oferă un loc de muncă.”

De asemenea, avocatul a mai declarat pentru FANATIK ”decizia procurorului de caz, care a ales să o cerceteze în libertate pe adolescentă, este una normală. Faptul că nu s-a luat o măsură preventivă este un lucru foarte bun.” Acesta mai subliniază și faptul că ”e clar că în acele momente, o persoană de 16 ani care se apără față de un adult de 41 de ani n-ar putea să facă asta cu mâinile goale.”

Cum ar putea fi schimbată și îmbunătățită legea pentru a oferi mai multă protecție victimelor agresiunilor sexuale

FANATIK a dorit să afle și ce îmbunătățiri se pot face pe partea de legislație, pentru a veni în sprijinul victimelor, iar Adrian Roman susține că ”ar trebui reglementat ceva extrem de clar în Codul Penal, astfel încât persoana care se apără sau încearcă să înlăture o infracțiune de viol să nu fie pedepsită de legea penală. Legiuitorul va interveni, dar probabil că va dura până se va întâmpla asta. Ar fi foarte bine dacă ar adopta o astfel de schimbare, deoarece ar fi o descurajare a persoanelor care săvârșesc astfel de infracțiuni de viol, cât și o măsură de protecție pentru persoanele vătămate.”

Avocatul arată că ”legislația trebuie modificată astfel încât să fie specificat un caz de nepedepsire în mod clar. În situația de față, în care multe elemente sunt interpretabile în lege, oamenii au ajuns să se roage ca dosarul să ajunge la un procuror sau la un judecător care aplică legea și care nu este interesat și de alte aspecte.”

Domnul Roman subliniază gravitatea faptei în ceea ce privește faptul că a fost orientată împotriva unui minor: ”ar fi nevoie de introducerea unui caz de nepedepsire clară, mai ales în cazul unui viol împotriva unui minor. Problema este și mai mare având în vedere că tânăra era minoră, iar legiuitorul trebuie să intervină.”

Dacă astfel de prevederi apar în lege, avocatul Roman arată că ”persoana care va săvârși această faptă se va gândi de o sută de ori înainte să încerce o astfel de chestiune. De asemenea, nici persoana care se apără într-o astfel de situație nu ar trebui luată în evidențele cazierului judiciar, săvârșind o faptă în legitimă apărare sau în exces neimputabil. Ar trebui să fie o situație clară de nepedepsire. În cazul în care nepedepsirea ar fi posibilă în aceste situații ale violului, consider că s-ar reduce cu 50-60% astfel de cazuri.”

Avocatul concluzionează arătând că ”fapta se încadrează la articolul 26 și probabil că dosarul va fi clasat. Nu cred că Parchetul va trimite în judecată așa ceva; altfel, violatorii ar avea undă verde să agreseze în continuare victime.”

ADVERTISEMENT