News

Cum vede Vladimir Putin alegerile din Republica Moldova! Maia Sandu versus Igor Dodon

13.11.2020 | 15:35
Cum vede Vladimir Putin alegerile din Republica Moldova Maia Sandu versus Igor Dodon
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin nu vede cu ochi buni alegerile din Republica Moldova, alegeri care pleacă în turul 2, în premieră, cu avantaj al candidatului de dreapta. Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturile exprimate. Actualul preşedinte, Igor Dodon s-a clasat pe locul al doilea, cu 32,61% din voturi.

Interesant este că, în diasporă, după prelucrarea tuturor proceselor verbale, pe locul întâi s-a situat Maia Sandu, la o diferență uriașă de fostul comunist Dodon. Sandu a luat nu mai puțin de 70,12 % din opțiunile celor care trăiesc peste granițe, în timp ce liderul socialiștilor abia a strâns 3,65%.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, reacția lui Vladimir Putin nu a întârziat să apară. Președintele Rusiei a transmis că încercările de presiune externă asupra Republicii Moldova sunt inacceptabile. A făcut-o într-o conferință online cu liderii Organizației pentru Cooperare de la Shanghai.

Ce spune Vladimir Putin despre alegerile din Republica Moldova!

De altfel, declarația liderului de la Kremlin a avut loc într-un context mai larg, în care au fost aminite și Belarusul și Kîrgîzstanul.

ADVERTISEMENT

„Încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei sunt inacceptabile, aceste țări trebuie să-și determine în mod independent situația.

Sursa foto – hepta.ro

Belarușii trebuie să fie lăsați să-și rezolve lucrurile cu calm și să facă pașii necesari. E absolut valabil și pentru recentele evenimente din Kîrgîzstan și pentru lupta politică internă în desfășurare din Moldova”, a declarat Vladimir Putin

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că moldovenii votează duminică în alegeri prezidenţiale considerate mai încinse ca niciodată. O fac însă sub privirea atentă a Moscovei, care doreşte să-l vadă reales pe şeful statului în exerciţiu Igor Dodon.

Ce se întâmplă în Republica Moldova înaintea alegerilor prezidențiale

Republica Moldova, o fostă republică sovietică cu 3,5 milioane de locuitori, situată între Ucraina şi România, a fost zguduită în ultimii ani de crize politice repetate şi de o uriaşă fraudă bancară de un miliard de dolari, reprezentând 15% din Produsul Intern Brut moldovean.

ADVERTISEMENT

Interesant este că forţele favorabile unei apropieri de Rusia şi susţinătorii unei integrări în Uniunea Europeană s-au alternat la putere, însă fără să se bucure de o majoritate clară.

Sursa foto – hepta.ro

Considerată una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este cunoscută prin industria sa viticolă şi un conflict îngheţat cu separatişti proruşi în Transnistria, care s-a despărţit de ţară printr-un război-fuger de secesiune în 1992. Moscova a staţionat trupe în regiunea separatistă.

În 2014, Chişinăul a semnat un Acord de Asociere cu UE, provocând furia Rusiei. Kremlinul a impus, în schimb, un embargo exporturilor produselor agricole moloveneşti, o lovitură dură la adresa economiei locale. Şase ani mai târziu, în pofida unei ridicări treptate a sancţiunilor, UE a detronat Rusia ca prim partener comercial al Republicii Moldova.

Cine este Maia Sandu, candidata care își dorește unirea cu România

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, care a lucrat la Banca Mondială şi a fost o scurtă perioadă de timp premier în 2019, promite o apropiere de Uniunea Europeană (UE) şi crearea de locuri de muncă, pentru a pune capăt exodului masiv al populaţiei în străinătate.

Sursa foto – hepta.ro

”Eu am votat pentru un stat care acţionează pentru cetăţenii săi, care creează oportunităţi de locuri de muncă şi îmbunătăţeşte condiţiile de trai. Dar pentru asta trebuie să gonim corupţia de la preşedinţie”, a explicat ea, îndemnându-i pe moldoveni să iasă la vot în număr mare.

Interesant este că Maia Sandu este și o militantă a unirii cu România. Astfel, în cadrul emisiunii În PROfunzime de pe postul Pro TV Chișinău, din 1 februarie 2016, aceasta a declarat că „Dacă ar avea loc un referendum pentru unire (n.n.: unire cu România), personal aș vota Da”.

Cine este Igor Dodon, favoritul lui Vladimir Putin

Aflat la preşedinţie din 2016, Igor Dodon, în vârstă de 45 de ani, nu a ezitat să promită o continuare a cooperării benefice cu Rusia, dar şi învăţarea obligatorie a limbei ruse la şcoală, într-o ţară majoritar românofonă. Pentru acest program a fost lăudat chiar de omologul său rus Vladimir Putin.

Sursa foto – hepta.ro

Igor Dodon a intrat în politică în 2009 când a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Inițial a făcut-o pe listele PCRM. La distanță de doi ani de zile, împreună cu alte două nume grele din rândul comuniștilor, acesta a părăsit gruparea din parlament. Ulterior cei trei au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, partid pe care Dodon a ajuns să-l conducă destul de repede.

De altfel, Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova care au avut loc pe data de 13 noiembrie 2016 chiar în fața Maiei Sandu. Acesta a învins-o atunci pe actuala contracandidată, bazându-se foarte mult pe voturile celor mai în vârstă.

Acuze dure de spionaj la adresa americanilor. Rușii cred că SUA o vor pe Sandu președinte

Serviciile ruse de spionaj au acuzat Statele Unite de faptul că vor să pună la cale o revoluţie cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, după modelul din Belarus şi Kîrgîzstan, două foste republici sovietice zguduite în prezent de contestări.

”Statele Unite continuă să se amestece fără reţinere în afacerile interne ale unor ţări prietene ale Moscovei (…). Azi vedem că americani orchestrează un scenariu revoluţionar în Republica Moldova în noiembrie”, a transmis directorul serviciilor ruse de informaţii externe, Serghei Narîşkin.

Sursa foto – hepta.ro

Narîşkin acuză Departamentul de Stat american de faptul că încurajează opoziţia lui Dodon să organizeze ”acţiuni de protest în masă” după alegeri şi acuză Ambasada Statelor Unite la Chişinău că s-ar face vinovată de faptul că le cere forţelor de securitate să nu intervină în cazul unor manifestaţii.

Spionajul rus acuză Statele Unite că au încercat deja să influenţeze în mod grosolan situaţia post-electorală în Belarus şi Kîrgîzstan anul acesta.

Ce spun liderii din România despre alegerile din Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat deja că România a va continua să sprijine Republica Moldova în demersul său de modernizare. ”M-am bucurat să văd în primul tur un vot favorabil al cetăţenilor pentru Maia Sandu, acesta fiind un vot în favoarea unei evoluţii ireversibile a democraţiei în Republica Moldova.

Am subliniat mereu că drumul spre Europa e unul cu reforme în domeniul justiţiei şi consolidare a democraţiei. România va continua să sprijine Republica Moldova”, a afirmat şeful statului.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În același timp, premierul Ludovic Orban a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câştigarea turului întâi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, apreciind că este candidatul care ”poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului”.

Ludovic Orban a ținut să transmită că Maia Sandu este candidatul care va duce Republica Moldova pe traiectoria europeană.

”Transmit un mesaj de încredere în faptul că Maia Sandu este candidatul care poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului, în care fiecare om are şansa la o viaţă mai bună, o Republica Moldova care se va duce mai ferm pe traiectoria europeană, pe traiectoria unei dezvoltări economice şi a unei acţiuni de respectare a standerdelor europene în aterie de calitate a vieţii”, a mai afirmat Orban.

ADVERTISEMENT