News

Document top secret. Cum vedea CIA-ul evenimentele din decembrie 1989: “De asta depinde soarta regimului Ceaușescu!

17.07.2020 | 17:12
Imagine din timpul Revoluției din decembrie 1989. Sursa foto- facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK a intrat în posesia unui document top secret din care reiese felul în care vedea CIA-ul evenimentele din decembrie 1989! Astfel, primele mișcări de la Timișoara au fost privite cu interes de americani care au înțeles că regimul Ceaușescu începe să se clatine serios.

Pe 21 decembrie 1989, CIA trimitea o notă informativă despre situația din România, una care era mai încinsă ca niciodată.

ADVERTISEMENT

Americanii erau la curent cu evenimentele din țară și așteptau următoarea mutare a încă președintelui Nicolae Ceaușescu.

CIA, notă informativă despre evenimentele din decembrie 1998!

„Ieri, președintele Ceaușescu a recunoscut public tulburările continue la Timișoara, pe fondul unor semne de îngrijorare din partea forțelor de securitate pentru capacitatea lor de a controla neliniștile”, se arată în debutul documentului, unul care mai are câteva cuvinte pe care CIA-ul nu le-a dorit publicate.

ADVERTISEMENT

„În timpul unui discurs televizat la nivel național, Ceaușescu părea vizibil zdruncinat și obosit. El a spus că huliganii organizați de „iredentisti” și „forțele de inteligență străină” au fost în spatele celor întâmplate.

Ceaușescu a declarat, de asemenea, starea de urgență în zona Timișoarei, a interzis adunările publice a mai mult de cinci persoane și a plasat forțele de securitate în alertă completă”, continuă nota informativă a CIA-ului.

ADVERTISEMENT

„Mulțimi de câteva mii s-au adunat ieri după-amiază în centrul Timișoarei pentru a patra zi consecutivă. Muncitorii au ocupat și au amenințat că vor distruge o fabrică chimică din oraș dacă nu vor fi retrase trupele.

Un apelant neidentificat care a fost intervievat la televiziunea de stat a declarat aseară că toate tancurile au fost scoase din oraș”, se mai arată în comunicarea americanilor.

ADVERTISEMENT

În final, CIA a adăugat și câteva comentarii despre situația din România. Americanii credeau că regimul Ceaușescu o să se prăbușească dacă nu se schimbă ceva în tactica imediată.

„Soarta regimului Ceaușescu poate depinde de încetarea rapidă a tulburărilor. Dacă va continuă să se răspândească – în mod special dacă ajung în capitală –  unii oficiali de securitate pot ceda nervos și vor începe să nesocotească ordinele de a continua să folosească forța împotriva concetățenilor.

Orice încetare a disciplinei forțelor de securitate – pilonul critic al regimului – ar putea provoca prăbușirea bruscă și rapidă a acestuia”, scrie în încheierea notei.

 

 

ADVERTISEMENT