News

Cum verifici dacă au pesticide roșiile pe care vrei să le cumperi. Metoda e simplă și eficientă

Cum poți să verifici dacă roșiile pe care vrei să le cumperi în această perioadă din piețe sau din supermarketuri au pesticide? Specialiștii în legumicultură spun că metoda e simplă și eficientă.
02.07.2022 | 18:33
Cum verifici daca au pesticide rosiile pe care vrei sa le cumperi Metoda e simpla si eficienta
Metoda prin care verificăm dacă roșiile pe care le cumpărăm au pesticide. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fără îndoială, roșiile se regăsesc permanent pe lista de cumpărături a fiecărui cetățean. În permanență, cu toții suntem în căutarea acelui gust autentic care ne amintește de grădina bunicilor.

Metoda prin care verificăm dacă roșiile pe care le cumpărăm au pesticide

În prezent, gustul poate fi găsit și în produsele existente pe piețe, fie ele autohtone sau din import, însă sunt multe cazuri în care legumele sunt pline de chimicale.

ADVERTISEMENT

Din păcate, realitatea tristă e că în piețele din România sunt foarte multe produse toxice, pline de pesticide. În ceea ce privește roșiile, o parte dintre ele sunt pline de fertilizatori care le ajută să se coacă mai repede. Acestea sunt foarte periculoase pentru sănătate.

Întrebarea care apare e una simplă: cum facem diferența între roșiile sănătoase și cele pline de produse toxice?

ADVERTISEMENT

Ei bine, specialiștii ne spun că forma și culoarea legumelor joacă un rol foarte important. E important ca atunci când dorești să cumperi roșii să acorzi o atenție sporită acestor aspecte.

Mai exact, trebuie să te orientezi către roșiile care au o culoare uniformă și care sunt de un roșu aprins, în timp ce codița lor nu este prea verde, notează România TV.

ADVERTISEMENT

Forma roșiilor, extrem de importantă. Cum arată cele tratate cu pesticide

Așadar, metoda de a diferenția o roșie tratată sănătos de una plină de chimicale e simplă.  Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași ne explică faptul că atunci când cumpărăm roșii ar trebui să le alegem pe cele care nu sunt tratate chimic.

Dar cum facem asta? Conform specialistului, primul pas este să ne uităm la forma lor. În majoritatea cazurilor, roșiile tratate cu chimicale sunt alungite.

ADVERTISEMENT

Totodată, după ce este tăiată, la o roșie cu pesticide se poate observa o culoare albicioasă. Asta înseamnă că leguma a fost tratată forțat. E important de sublinia că există și soiuri de roșii care sunt alungite de la natură, însă, în general, roșiile care nu își păstrează forma sunt tratate cu chimicale.

”Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune.

Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene. Aceste tomate, atunci când sunt secționate se poate vedea acea inimă a fructului”, spune Vasile Stoleru.

Specialiștii din legumicultură atrag atenția că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer.

ADVERTISEMENT