Sebastian Burduja, ministrul energiei, oferă informații cu privire la viitorul apropiat, în contextul în care nu există o decizie oficială în ceea ce privește prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. De asemenea, îndrumă românii să refuze ofertele cu prețuri exagerate.
Sebastian Burduja a menționat câteva aspecte cu privire la schema de plafonare. O decizie oficială va veni cel târziu săptămâna viitoare, începând cu data de 17 februarie, conform digi24.ro.
„E adevărat că aprobarea bugetului a durat puțin mai mult și atunci lucrurile au mers la pachet. Eu cred că săptămâna aceasta vom avea o discuție finală și o decizie, dacă nu cel mai târziu săptămâna viitoare.
Scenariul de bază asupra căruia insist este continuare acestei scheme care a asigurat prețuri corecte pentru români și competitive la nivel european, al 4-lea cel mai ieftin gaz, al 5-lea cel mai ieftin curent. Deci acestea sunt prețuri care i-au protejat pe români și mai mult decât atât, schema asigura și o predictibilitate de la o lună la alta”, a susținut Burduja, conform sursei menționate.
În ultima perioadă, experții spun că facturile românilor de la 1 aprilie vor fi duble sau chiar triple. În acest context, ministrul exclude această variantă și îndeamnă populația să respingă ofertele cu prețuri exagerate și să schimbe funrizorul.
Următorul pas, spune el, ar fi să consultăm site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), unde putem analiza toate propunerile furnizorilor.
„Genul acesta de oferte sunt din partea unor furnizori care nu doresc să își păstreze clienții. Prima condiție pentru a avea concurență între furnizori este ca noi, în calitate de consumatori, să ne facem treaba. Deci noi trebuie să intrăm pe site-ul ANRE și să alegem cea mai bună ofertă.
Schimbarea furnizorului în România este un lucru foarte facil, durează foarte puțin, se face online, nu ne ține nimeni prizonieri într-un contract. Deci, dacă un român primește o asemenea ofertă, sugestia mea este să intre pe site-ul ANRE de urgență și să își schimbe furnizorul.
Orice contract pe partea de furnizare energie electrică sau gaze se poate schimba oricând. Deci e valabil și acum. E valabil și pe viitor, pentru că în general avem o comoditate, suntem cu același furnizor de ani de zile și nu ne dăm seama că pe piață, de fapt, sunt oferte mult mai competitive”, a explicat Burduja, pentru Digi24.
Ministrul finanțelor susține că facturile nu se vor dubla de la 1 aprilie, mai ales dacă românii sunt atenți la ofertele de pe site-ul ANRE și aleg varianta cea mai convenabilă. De asemenea, acesta menționează că pot chiar să se ieftinească pentru cei care au un consum mai mare de energie.
„În același timp, dacă ne uităm pe ofertele de pe site-ul ANRE nu se susține ipoteza unei creșteri explozive de prețuri. Dacă vorbim de românii care deja plătesc 1,3 lei per kWh, mă refer la energie electrică, deci au un consum ceva mai mare, peste 300 kWh pe lună, nu mă aștept să crească facturile, ba chiar pe anumite oferte s-ar putea să se ieftinească.
Dacă vorbim de românii care plătesc cel mai mic prag, un prag care probabil a fost setat mult prea jos, pentru că nici înainte de criza energetică nu se practica acest tarif 0,68 lei per kWh. Ei bine, acolo e posibil să vedem anumite creșteri.
Dacă sunt vulnerabili, cu siguranță ei vor fi sprijiniți să nu aibă o povară a facturilor. Dacă nu sunt vulnerabili, atunci gândiți-vă că putem vorbi de o creștere de 17 lei, 20 lei pe lună la o factură de curent electric. Ceea ce, repet, pentru un român, care nu este în sărăcie energetică, nu ar trebui să fie o povară”, a mai declarat ministrul.