Țara noastră a cumpărat energie la prețuri foarte mari, lucru care s-ar putea înâmpla și la iarnă. Au fost zile în care România a plătit și 1.000 de euro pentru un Megawatt pe oră la orele de vârf. Ce se va întâmpla din decembrie.
România va fi nevoită să cumpere energie pentru a acoperi consumul pe timpul anotimpului de iarnă, arată un raport publicat de Transelectrica. Acest lucru se va simți și în buzunarele românilor, când vor dori să-și achite facturile.
Producția scăzută de energie eoliană din România, dar și din țările vecine, determină prețurile mai mari care apar pe facturi. Avem energie insuficientă în raport cu totalul consumului, iar energia la preț avanajos din Vest ajunge, în mare parte, în Ungaria și Austria, potrivit antena3.ro.
Producțiile din regenerabile nu funcționează la parametrii normali din cauza diferențelor de temperatură. Analiștii susțin că deja prețurile de pe piața externă ne vor afecta în mod direct, dar mai ales pe cei care au un consum de peste 255 de kw-h și care plătesc un preț mai mic decât plafonul de 1,3 lei, conform sursei citate.
La iarnă, românii vor observa sume mai mari de plată. Pentru un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va consta undeva între 700 și 900 de lei pe lună. Mai mult, factura la curent va fi de aproape 100 de lei pe lună.
Cei care stau în locuințe unde sistemul de încălzire este centralizat pe bloc, întreținerea va fi dublă pe timpul iernii. Pentru un apartament de două camere, încălzirea și apa vor costa undeva peste 500 de lei pe lună.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei le transmite românilor să nu se îngrijoreze în privința facturilor deoarece prețurile rămân plafonate până pe 1 aprilie, anul viitor, pentru cei vulnerabili. Acesta a spus că în Europa de Est prețurile sunt mai mari decât în Europa de Vest.
„În primul rând, le spun să stea liniștiți, pentru că la iarnă nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Prețurile rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor. Asta înseamnă acele praguri, 0,68 lei, 0,8 lei până la 1,3 lei în funcție de nivelul de consum.
Noi ne dorim să îi protejăm în continuare și garanția noastră e că, în mod cert, indiferent de ce se va întâmpla, îi vom proteja pe cei vulnerabili, adică cei care nu își permit costul unei facturi, așa cum s-a întâmplat până în prezent. De schema de compensare – plafonare au beneficiat și români care au veniturile necesare, doar că au un consum mai mic”, a explicat Sebastian Burduja, pentru sursa citată.