News

Cum vor fi încheiate mediile elevilor de pe semestrul I. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

11.01.2021 | 14:27
Cum vor fi incheiate mediile elevilor de pe semestrul I Anuntul facut de ministrul Educatiei
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că termenul de încheiere a mediilor pe Semestrul I ar putea fi prelungit dincolo de limita prevăzută la ora actuală de Regulamentul de Funcționare a Școlilor, în condițiile în care peste 200.000 de elevi nu au putut desfășura cursurile online, din cauza lipsei dispozitivelor necesare și a conexiunii la Internet.

O decizie finală se va lua, însă, în zilele următoare, de îndată ce vor fi analizate toate dificultățile apărute în procesul de predare online. „În funcție de amploarea rezultatului va trebui să stabilim măsurile remediale și, pentru a avea timp ca acestea să se poată face, va trebui să decalăm termenul legal pe care profesorii îl au la dispoziție pentru a încheia mediile”, a explicat oficialul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este luată în calcul recuperarea materiei pierdute prin cursuri care vor trebui să se desfășoare fizic, inclusiv în weekend, cu prezența elevilor și profesorilor în unitățile de învățământ. „Dacă este nevoie de organizare la nivelul zilei de sâmbătă va decide fiecare cadru didactic, în funcție de volumul pierderilor pe care îl va identifica”, a mai spus Cîmpeanu.

Mediile pe Semestrul I ar putea fi încheiate abia peste „o lună-două”. Explicațiile ministrului Educației

Mâine (n.r. luni, 11 ianuarie) vom avea după orele prânzului raportare cu privire la estimarea numărului de elevi aflați în situații de risc cu privire la încheierea mediei pe semestrul întâi din cauza dificultăților înregistrate în procesul de predare online, inclusiv a dificultăților cu privire la accesul la echipamente.

ADVERTISEMENT

În funcție de amploarea rezultatului va trebui să stabilim măsurile remediale. Va trebui să modificăm, spre exemplu, regulamentul de organizare și funcționare, care dă dreptul profesorilor să încheie media pe semestrul I cel mai târziu la 4 săptămâni de la începerea semestrului II, 8 februarie până pe 7 martie, sunt cele 4 săptămâni.

Și pentru a avea timp ca acele acțiuni remediale să se poată face o lună, două luni, va trebui să decalăm acest termen legal pe care profesorii îl au la dispoziție pentru a încheia mediile, în așa fel încât să le închei mediile după ce ai reușit să repari ceea ce ai pierdut și să ai un rezultat în favoarea elevului”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Cât despre orele de recuperare a materiei pierdute în timpul școlii online, acestea se vor desfășura în unitățile de învățământ, cu prezența fizică a elevilor și profesorilor. „Va trebui să fie o recapitulare sintetică, cât se poate de eficientă și oricum particularizată la ceea ce a pierdut elevul.

Profesorul poate că a predat, dar indicatorul relevant este ceea ce a reușit elevul să asimileze. Deci, diagnostic, obținut prin evaluări, prin simulări, după care, văzând pierderile și locul acestor pierderi, se intervine cu acțiuni remediale personalizate. E nevoie de fiecare cadru didactic

ADVERTISEMENT

Acțiunile remediale nu pot fi eficiente online. Va fi un volum de ore mai mare, evident. Pentru elevi e un efort mai mare, pentru profesori un efort mai mare, care va trebui să fie plătit.

Dacă este nevoie de organizare la nivelul zilei de sâmbătă va decide fiecare cadru didactic, în funcție de volumul pierderilor pe care îl va identifica. Poate este suficient să vii cu două-trei ore în fiecare zi”, a explicat ministrul Educației.

ADVERTISEMENT