News

Cum vor fi pedepsiți cei care fac evaziune fiscală, după modificările codului penal

03.05.2019 | 18:32
Termenele de prescripție din noul cod penal îi ajută și pe evazioniști

Persoanele care fac evaziune fiscală în România ar putea scăpa de răspunderea penală, avertizează experții, după modificările Codului Penal care au avut loc în Parlamentul României la finalul lunii aprilie. Astfel, reducerea termenelor de prescripție i-ar putea lăsa pe evazioniști liberi, fără să răspundă pentru faptele de evaziune fiscală.

Cei care fac evaziune fiscală pot scăpa mai ușor

În țara noastră, infracțiunea de evaziune fiscală este cuprinsă în articolul 9 din legea specială, iar pedepsele variază de la 2 la 8 ani de închisoare. Pedeapsa este prevăzută exclusiv pentru un prejudiciu de până în 100.000 de euro. Pentru prejudiciile de la 100.000 la 500.000 de euro pedeapsa prevăzută e de la 7 la 13 ani.

Pentru prejudiciile mai mari de jumătate de milion de euro, pedeapsa se întinde de la 9 la 15 ani. În cazul de față, prin modificarea termenelor de prescripție a răspunderii penale lucrurile se complică, iar mulți evazioniști vor putea scăpa de închisoare. Pentru infracțiunile în care pedeapsa e mai mare de 20 de ani, termenul de prescripție este 15 ani.

Parlamentul României
Aleșii au schimbat Codul Penal la finalul lunii aprilie

Tărăgănarea proceselor poate prescrie faptele de evaziune fiscală

Evident, aici nu intră nici cele mai mari pedepse în cazul evaziunii fiscale, însă pentru pedepsele între 10 și 20 de ani, prescripția răspunderii în fața judecătorilor este 10 ani. Deci prescripția pentru un evazionist fiscal condamnat pentru 15 ani beneficiază de o prescripție înjumătățită.

Prescripțiile scad gradual astfel: 8 ani pentru infracțiuni care au pedepse între 5 și 10 ani; 5 ani pentru pedepsele până în 5 ani de zile, 3 ani ”când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda”. Termenele prevăzute curg de la data săvârșirii infracțiunii constatate în instanță.

”În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs”, se arată în alineatul 3) din articolul 154, Capitolul III, unde sunt prevăzute termenele de prescripție a răspunderii penale.

Ca exemplu, pentru un proces în care există o primă decizie în instanță nedefinitivă de închisoare cu executare la 3 ani, dacă acesta se tărăgănează pe toată această durată, evazionistul are fapta prescrisă.

Tags: