News

Cum vor fi plătite bursele din acest an. Condițiile anunțate de Ministerul Educației

Bursele școlare vor fi acordate pe baza mediilor obținute la finalul anului școlar trecut, a decis Ministerului Educației. Mediile obținute în primul semestru din acest an nu vor fi luate în calcul.
11.01.2022 | 18:32
Cum vor fi platite bursele din acest an Conditiile anuntate de Ministerul Educatiei
Mediile generale de la finalul anului trecut vor fi luate în calcul pentru acordarea burselor. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Bursele școlare au reprezentat un subiect extrem de sensibil pentru Ministerul Educației și organizațiile de elevi. În urma unei noi discuții, ministerul a venit cu o serie de clarificări legate de modul în care urmează să fie realizate aceste plăți.

Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit vor fi acordate elevilor care la finalul anului trecut au avut medii peste 9,50. Astfel, mediile obținute la finalul acestui semestru nu vor fi luate în calcul pentru acordarea bursele din semestrul doi, notează Edupedu.

ADVERTISEMENT

Aceste noi condiții prezintă o revenire asupra criteriilor de acordare a burselor adoptate de minister anterior. Astfel, acestea prevedeau că listele pe baza cărora se acordă bursele de merit urmau să fie revizuite la începutul fiecărui semestru.

Cum vor fi plătite bursele din acest an

Anunțul a fost făcut de delegația Consiliului Național al Elevilor în urma unei întâlniri care a avut loc la Ministerul Educației. Discuția a avut loc pe 10 ianuarie și a durat aproximativ două ore.

ADVERTISEMENT

La finalul întrevederii cu reprezentanții Ministerului Educației, delegația CNE a publicat un clip video în care a prezentat noile condiții și a subliniat faptul că autoritățile nu vor să modifice criteriile legate de acordarea acestor bani către elevi.

“Din păcate, concluziile nu sunt neapărat de partea noastră, pentru că ministerul nu este dispus să modifice, cel puțin la momentul actual, criteriile de acordarea burselor, cel puțin pentru bursa de merit. Însă avem certitudinea faptului că dacă situația mediilor de pe acest an școlar se va modifica, ministerul este dispus să coboare bursa de merit de la 9,50 la o medie care să poată asigura acoperirea totală a fondului rezervat pentru burse”, au explicat reprezentanții elevilor.

ADVERTISEMENT

Elevii sunt nemulțumiți de modificările aduse sistemului de acordare a burselor

În clipul filmat de delegația CNE, elevii sindicaliști subliniază faptul că vor continua să protesteze și să atragă atenția asupra modificărilor aduse modului în care ar putea fi acordate bursele.

“Noi suntem în continuare aici, protestele în toată țara continua săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, pentru că tragem un semnal de alarmă cu privire la criteriile total inechitabile de acordare a burselor”, adaugă elevii.

ADVERTISEMENT

Aceste modificări au atras critici dure din partea diferitelor organizații care reprezintă interesele elevilor. CNE le-a cerut elevilor să poarte negru la ore, în semn de protest, pentru a atrage atenția asupra modului inechitabil în care sunt acordate bursele.

Schimbarea condițiilor de acordare a burselor de merit a fost făcută în timpul semestrului I. Sorin Cîmpeanu și-a argumentat decizia făcând trimitere la faptul că 53% dintre elevii din ciclul gimnazial și liceal ar fi putut primi burse de merit.

Una dintre cele mai importante modificări anunțate de minister vizează ridicarea mediei de la care bursele de merit pot fi acordate, de la 8,50 la 9,50. În acest fel, aproximativ 185.000 elevi ar putea să nu mai primească acești bani.

ADVERTISEMENT