News

Cum vor funcţiona restaurantele începând de luni! Ce trebuie respectat cu sfințenie

22.01.2021 | 15:39
Cum vor functiona restaurantele incepand de luni Ce trebuie respectat cu sfintenie
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum vor funcţiona restaurantele începând de luni, 25 ianuarie 2021, dată anunțată de prefectul Capitalei. Acesta a explicat că există un program clar la care se pot deschide aceste unități, dar și cafenelele.

Restaurantele trebuie să aibă 30% din capacitate și să funcționeze între orele 6 – 21. De asemenea, accesul publicului în sălile de spectacol va fi permis tot în limita a 30% din locuri.

ADVERTISEMENT

De remarcat că măsura e valabilă şi pentru sălile de jocuri. Chiar prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu a anunţat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că vor avea loc măsuri de relaxare.

Cum vor funcţiona restaurantele începând de luni, 25 ianuarie

Acesta a explicat că măsurile vizează în primul rând HoReCa, adică restaurantele, barurile, cafenelele. De asemenea, teatrele, cinematografele vor permite și ele accesul publicului.

ADVERTISEMENT

“Recomandăm cetăţenilor municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente”, a spus prefectul Capitalei, menţionând că acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a decis relaxarea măsurilor.
 
“Vom fi intransigenţi. Am avut o întâlnire cu şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi IGSU pentru a verifica cum vor fi respectate normele în vigoare şi  ele care vor intra în vigoare”, a adăugat Berbeceanu.

Comunicatul Ministerului Sănătății  nu i-a convins pe factorii de decizie. Vlad Voiculescu a solicitat ca măsurile de relaxare să nu fie aplicate în București.

ADVERTISEMENT

“Am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii să temporizăm relaxarea. Noi suntem aici să luăm în considerare aceleaşi cifre şi acte normative avute în vedere atunci când am impus restricţiile”, a afirmat Berbeceanu, care nu a vrut că comenteze declaraţii ministrului Sănătăţii.

Ministrul Sănătății ar fi vrut ca primele să fie deschise școlile și grădinițele. Acesta susține că au fost identificate noi cazuri de infecție cu tulpina britanică a virusului Sars-Cov-2 crescând nivelul de alertă de la ridicat la foarte ridicat.

ADVERTISEMENT

„Considerăm că în contextul național și european, măsurile de relaxare reprezintă un risc major”, a precizat  ministrul. Nicușor Dan a ținut să-i transmită și el un mesaj acestuia și i-a sugerat ministrului să nu se amestece în treburile Bucureștiului.

„Trebuie să învățăm să ne împărțim competența. Eu ca autoritate locală am niște atribuții. Așa scrie legea. Avem un Comitet Național care a luat aceste decizii și a stabilit aceste rate de incidență.

Am deja suficiente atribuții ca să nu intru peste atribuțiile altora. Există un ministru al Sănătății, un Comitet Național, eu ca autoritate mă subordonez. În cuprinsul hotărârii, se scrie că se fac relaxările cu condiția ca indicele să rămână sub 3, ceea ce e foarte probabil”, a declarat Nicușor Dan.

“Meritul aparţine bucureştenilor care au înţeles în mare majoritate să poarte mască, să păstreze distanţa socială. (…) Nu a fost o dezbatere propriu zisă, noi ca şi Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am luat act de aceşti indicatori, care sunt furnizaţi tot de Ministerul Sănătăţii, de INSP şi am acţionat în consecinţă. A fost o decizie oarecum formală (…)”, a mai afirmat el.

Decizia Comitetului pentru Situații de Urgență din București vine după ce incidența COVID-19 în București a scăzut sub 3 cazuri la mie.

Concret, municipiul Bucureşti a rămas pentru a treia zi consecutiv în zona portocalie în ceea ce priveşte rata de infectare cu noul coronavirus cumulată la 14 zile, după ce în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2,52 cazuri la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua precedentă, când a avut 2,69 cazuri la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT