News

Cum vor funcţiona restaurantele şi hotelurile şi ce se întâmplă cu frizeriile şi cabinetele stomatologice. Anunţul preşedintelui

28.04.2020 | 20:37
Cum vor functiona restaurantele si hotelurile si ce se intampla cu frizeriile si cabinetele stomatologice Anuntul presedintelui
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a anunțat ce se va întâmpla cu hotelurile și restaurantele după 15 mai. Mai mult, președintele României a adus în discuție și redeschiderea cabinetelor stomatologice și a frizeriilor.

Se redeschid hotelurile și restaurantele?

Cum era de așteptat, măsurile de relaxare vor viza în mod direct și anumite categorii de agenți economici care vor trebui să-și reia activitatea, pentru a nu le apropia de faliment. Turismul, zona cea mai afectată de coronavirus așteaptă cu nerăbdare vești concrente din partea guvernanților, în timp ce președintele Klaus Iohannis a încercat să lămurească situația.

ADVERTISEMENT

Toate aceste detalii vor fi lămurite în cursul săptămânii viitoare, dar nu putem să tratăm zona de servicii turistice, restaurante și așa mai departe toate la pachet. Este, de exemplu, mai ușor să deschidem hotelurile, dar fără restaurante, fiindcă în camera de hotel este ușor să se cazeze o persoană sau o familie și atunci nu există nicio problemă de distanțare, pe hol o să poarte toată lumea măști, dar nu va fi posibil de exemplu să funcționeze de la început restaurantul hotelului pentru că acolo problema de distanțare este un pic mai complicată.

În acest fel, vom găsi soluții graduale pentru a deschide cât se poate de repede, dar în condiții de epidemie și de siguranță, serviciile care se pot redeschide. Eu pot să înțeleg foarte bine și îmi pare rău pentru antreprenorii care au probleme grave în acest sezon, dar, trebuie să recunoaștem, prioritară este sănătatea oamenilor și trebuie să ținem cont tot timpul de această prioritate”, a explicat Iohannis.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, hotelurile vor fi redeschise după 15 mai, însă restaurantele vor rămâne închise. Cu toate acestea, anumite terase în aer liber ar putea primi undă verde din partea guvernanților, dacă vor respecta anumite reguli drastice.

Ce se întâmplă cu cabinetele stomatologice?

Probabil mult mai importante pentru oameni, din punctul de vedere al sănătății, sunt cabinetele stomatologice. Alături de dentiști, oamenii așteaptă cu sufletul la gură și redeschiderea frizeriilor sau cabinetelor cosmetice.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a încercat să ofere un răspuns la întrebarea „când se vor redeschide cabinetele stomatologice”, însă nu a reușit să lămurească problema. Președintele cere răbdare, însă nu are momentan soluții concrete.

„Suntem în mijlocul crizei. Trebuie să avem răbdare, să tragem linie. Să vedem ce s-a întâmplat și cum putem să venim cu măsuri. Vor fi sectoare unde este nevoie de unele măsuri, sectoare unde vor fi nevoie de alte măsuri. Se lucrează intens în Guvern. Sunt convins că măsurile vor avea rezultate foarte bune.

ADVERTISEMENT

Când se redeschid? În cursul săptămânii viitoare, când vom lua decizia cum continuăm după 15 mai, vom lua și decizii care privesc primele sectoare unde vom avea o redeschidere. Este prematur să vă spun astăzi, dar unele se vor redeschide. Evident, ține de nevoia socială, dar și de riscul epidemiologic.

După o analiză foarte serioasă, vom face comunicarea la momentul potrivit. Însă pot să vă spun că, în momentul acesta în care vorbim, pentru majoritatea zonelor se lucrează sau sunt gata protocoalele care prevăd dacă trebuie o mască specială, un paravan, termometru la intrare și multe alte lucruri. Vrem să punem la punct toate detaliile”, a declarat Iohannis.

ADVERTISEMENT