Zone din România în care vei putea intra doar dacă plătești. Guvernul dorește să înființeze Zone cu Nivel Scăzut de Emisii unde vei putea intra doar dacă achiți o anumită sumă.
Pentru unele orașele din țară, Guvernul dorește să instituie Zonele cu Niveluri Scăzute de Emisii (ZNSE), unde circulația autovehiculelor deținute de cetățeni și firme ce nu îndeplinesc anumite condiții privind noxele, vor avea circulația limitată, conform publicației economedia.ro.
În anumite cazuri, șoferii vor plăti taxe, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Autovehiculele exceptate sunt cele ale instituțiilor de apărare, ordine publică și servicii publice. De asemenea, prevederile Legii 155/2023, nu se aplică celor care au domiciliul sau rezidența în zona respectivă.
Nerespectarea prevederii din zonele impuse se va pedepsi cu amendă contravențională de la 300 de lei, prima abatere, care, dacă nu este achitată în termen, atrage alte penalități de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
„(1) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 300 lei circulația pe drumurile publice din interiorul ZNSE a vehiculelor care nu respectă prevederile regulamentului local de acces în ZNSE.
(2) Constituie contravenție și se sancționează consiliile locale, respectiv Consiliul General al municipiului București cu amendă de 500 lei pentru fiecare zi de întârziere față de termenele specificate la art. 22, alin. (4), lit. a) și b), din Legea nr. 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă”, se arată în actul normativ.
Scopul principal al acestor zone este de a reduce poluarea atmosferică și fonică. Se dorește promovarea unui mediu mai sănătos pentru locuitori și contribuirea la îmbunătățirea calității vieții în orașe.
„Bucureştiul trece de ani de zile printr-o criză de mobilitate care a însemnat că oraşul este sufocat de maşini şi de emisiile acestora. Zonele de emisii reduse sunt una dintre cele mai eficiente modalităţi pentru a îmbunătăţi calitatea aerului în oraşe, cu atât mai mult cu cât acestea sunt implementate pe întreaga lui suprafaţă.
Ele trebuie să funcţioneze împreună cu o reţea funcţională şi cât mai densă de monitorizare a calităţii aerului, pentru că numai aşa le putem arăta oamenilor cât de eficiente sunt aceste zone (…)”, a explicat Mihai Stoica, directorul executiv al 2Celsius, în cercetarea realizată de 2Celsius și Ecopolis din 2023, prin care s-a monitorizat nivelul dioxidului de azot din 21 de locații din București.
Aceste restricții vor veni în contextul în care orașele din România se confruntă cu o serie de probleme cauzate de extinderea urbană și de traficul extrem de aglomerat. În anul 2019, Bucureștiul a fost cel mai aglomerat oraș din Uniunea Europeană și al 14-lea cel mai congestionat oraș din lume, conform actului normativ.
De asemenea, aceste restricții sau interdicții sunt puse în aplicare pentru a îmbunătăți traficul și viața urbană. În acest fel, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră provenite din transporturi și crește siguranța rutieră. Crearea ZNSE în interiorul orașelor va fi necesară pentru a atinge aceste obiective propuse, conform hotărârii.